IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

750 хил. американски семейства може да изгубят жилището си под наем

3,5 млн. домакинства изостават с наемните си плащания, а собствениците са натрупали вземания за общо 17 млрд. долара

15:55 | 31.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Собственици на имоти в САЩ може да изгонят от дома им около 750 хил. американски семейства до края на годината, тъй като изтичащите забрани за принудителните извеждания и силното търсене на жилища под наем карат собствениците да заставят наематели да напускат, сочи анализ на Goldman Sachs Group, цитиран от Bloomberg.

Към момента 3,5 млн. домакинства изостават с плащанията на наема си, а собствениците имат общи натрупани вземания за 17 млрд. долара, показва анализът на банката.

Наемателите нарушители можеха да останат в дома си по време на коронавирусната пандемия, но Върховният съд отмени федералната забрана за принудителни извеждания миналата седмица, а останалите щатски и местни мораториуми трябва да изтекат по-късно тази година.

Конгресът одобри средства за изплащане на дължими наеми на стойност 47 млрд. долара, за да бъдат компенсирани собствениците на имоти за изгубените плащания, но щатите и местните власти се бавят с разпределянето на средствата към нуждаещите се. В същото време недостигът на жилища за продажба и наем освобождава собствениците на имоти бързо да повишават наемите след опразването на жилището.

Наемите за новоподписани договори в САЩ са нараснали със 17% през юли спрямо сумите, която са плащали предходните наематели, достигайки най-високото си ниво в историята, сочат данни на RealPage.

Ръст на принудителните извеждания може да създаде нови наличности от жилища под наем, които отчасти да компенсират бързо растящите цени на жилищата, отбелязват от Goldman. Той също така може да забави ръста на работните места и потреблението на домакинствата, но последиците за общественото здраве и броя на заразените с коронавирус са може би по-сериозни, пишат анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още