Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Blackstone набира най-големия фонд за недвижими имоти в историята

Фондът на стойност 20 млрд. долара ще разшири влиянието на инвестиционната компания върху цените, плащани за бизнес имоти в света

Blackstone набира най-големия фонд за недвижими имоти в историята

Снимка: Архив Ройтерс

Blackstone е напът да приключи набирането на най-големия фонд за недвижими имоти на стойност 20 млрд. долара, който ще разшири влиянието на инвестиционната компания върху плащаните цени за големи офис кули, търговски центрове и хотели по света, съобщава Wall Street Journal.

Средствата, които Blackstone е набрала от американски и чуждестранни фондове, чуждестранни правителства и заможни физически лица, са над два пъти повече от всеки друг фонд, набиран от конкурент, сочат данни на компанията Preqin.

Очаква се фондът да бъде финализиран през първото тримесечие на 2019 г., съобщават запознати източници.

Рекордният размер на фонда отразява както историята на компанията от Ню Йорк на двуцифрена възвръщаемост, така и тенденцията ръководители на пенсионни фондове и други големи инвеститори да предпочитат установени имена с добра история.

Действителната покупателна сила на Blackstone с новия фонд достига близо 60 млрд. долара. Причината е, че имотните фондове обичайно използват два долара дълг за всеки долар от капитала, казват запознати със стратегията на компанията източници. 60-те милиарда долара са повече от общата стойност на всички бизнес имоти, закупени в Ню Йорк, Чикаго и Сан Франциско през първите 11 месеца на 2018 г., показват данни на Real Capital Analytics.

Още по темата
Т. нар. „опортюнистични“ фондове за недвижими имоти на Blackstone, които поемат по-големи рискове в търсене на по-висока възвръщаемост, носят годишна нетна възвръщаемост от 16%, което ги поставя на водеща позиция в сравнение с конкурентите им в последните 27 години, показват документи на компанията.

Но управлението на големи фондове за недвижими имоти е свързано и с известни предизвикателства. Заради размера си те трябва да се съсредоточат върху големи придобивания, като често пренебрегват малки или средни по размер възможности, защото тези сделки няма да са достатъчно големи, за да подкрепят общата възвръщаемост на фонда.

Тъй като фондовете на Blackstone се разрастват, компанията опитва да разреши проблема, като обединява няколко по-малки сделки към голяма компания, например придобиването на над 50 европейски склада, комбинирани в една компания, Logicor, която продаде през 2017 г.

След десетилетие на бичи пазар нарастват опасенията, че цените на имотите може да се понижат особено ако лихвените проценти нараснат. Имотите са чувствителни към лихвите, отчасти защото купувачите обикновено използват много ливъридж.

Не всички инвестиции на Blackstone обаче са успешни. През 2015 г. тя придоби офис сгради и други имоти в Бразилия, надявайки се да се възползва от ниските цени в резултат на политическите и икономическите сътресения в страната. Имотният пазар в Бразилия обаче все още не се е възстановил.

Успехът в набирането на средства на Blackstone се случва на фона на проблемите на конкурентите й. Миналата година фондовете за недвижими имоти в света са набрали само 118 млрд. долара, което е най-малката сума от 2013 г. насам, сочат данните на Preqin.

Още преди да набере последния си фонд, Blackstone държеше рекорда с набирането на четирите най-големи фонда в света. Предходният й фонд за недвижими имоти на стойност 15,8 млрд. долара държеше рекорда до този момент.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Accor планира да открие 60 нови хотела в Африка