IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското правителство: Замразяването на наемите в Берлин е неконституционно

Според вътрешното министерство наемите трябва да бъдат регулирани на национално ниво, а не от отделните провинции

13:24 | 19.11.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Планът на Берлин за замразяване на наемите в германската столица за пет години е неконституционен, смята федералното правителство.

Въпроси като ограничаване на наемите трябва да бъдат регулирани на национално ниво, а не от отделните провинции,  съобщава германското вътрешно министерство в имейл до депутата от Християндемократическия съюз (ХДС) Кай Вегнер, с който Bloomberg разполага. Ограничаването на наемите вече е „подробно и обхватно регулирано“ от федералното правителство, отбелязва министерството пред Вегнер, който е член на Бундестага от Берлин.

Книжата на най-големия собственик на жилищни имоти в германската столица поскъпнаха с 4% във Франкфурт вчера, след като загубиха около 17% от стойността си от обявяването на мерките през юни.

Инициативата на Катрин Ломпшер от партия „Левица“, която ръководи градското развитие и жилищната политика в Берлин, цели да смекчи бремето върху наемателите, след като имотният бум предизвика удвояване на наемите през последните десет години. Правилата, които са сред най-радикалните в градовете в света, се очаква да влязат в сила през първото тримесечие на следващата година.

„Всички участници знаеха от самото начало, че навлизаме на непозната правна територия. В крайна сметка решението за законността на мерките ще бъде взето в съда“, казва Катрин Диетл, говорител на ведомството на Ломпшер. Deutsche Wohnen е отказала коментар пред Bloomberg.

Макар някои юристи да заявиха, че планът може да е противоконституционен, кметът на Берлин Михаел Мюлер изрази убеденост миналия месец, че мерките ще издържат в съда.

Причинената от плана несигурност принуди Deutsche Wohnen да преразгледа ремонтни дейности и инвестиции в нови жилища в Берлин на стойност почти 1 млрд. евро (1,1 млрд. долара), съобщи компанията миналата седмица. Тя също така планира да разпродаде 5 хил. имота в германската столица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Замразяването на наемите е само симптом за много по-голям проблем, който германците имат този с печатането на прекалено много пари без покритие, с които да спасяват глилоч като Deutsche B***ank, Commerzb***nk, RWE, Deutsche Telekom, Deutsche Bahn, Daimler, Bayer и много други малки и големи храненици на немския социализъм. Няма нужда да замразяват наемите просто трябва да спрат да печатат пари, с които да си финансират огромния дефицит и да спасят така или иначе фалирали бизнеси... Само държавния им дълг на всички нива наближава 9 трилиона евро, те смятат Тръмп ли да догонват с харчовете?? Те разбира се не осъзнават, че сега като замразят наемите познайте кога някой хазяин ще се хаби да ремонтира нещо като се потроши в имота му и Берлин ще заприлича на кло***ка като София...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 11
nkavrakov1982
преди 4 години
А, да оставяте хората на улицата, Конституционно ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още