IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните сделки с имоти са в застой заради коронавируса

Епидемията не позволява на китайските купувачи на жилища да инвестират парите си в чужбина

17:15 | 06.03.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Veejay Villafranca/Bloomberg</em></p>

Снимка: Veejay Villafranca/Bloomberg

Брокерът Ерик Марус от компанията Compass в Ню Йорк обходил имот на стойност 7,5 млн. долара в Ленъкс Хил, Манхатън, миналата седмица, насочвайки телефона си към всеки ъгъл на жилището.

Той направил виртуална обиколка чрез WhatsApp за китайска двойка, която не могла да посети дома заради ограниченията на пътуванията заради коронавируса, пише Bloomberg.

„От логистична гледна точка това е кошмар“, казва Марус. Една четвърт от клиентите на брокера са от Китай, откъдето започна вирусът.

На фона на разпространението на заболяването, което ограничава пътуванията в цял свят, имотните пазари в САЩ и други страни, разчитащи на китайски купувачи, са изправени пред наближаваща криза, тъй като броят на сделките намалява, а потенциалните покупки се отлагат за неопределено време.

През 2019 г. китайските купувачи са инвестирали 13,4 млрд. долара в жилища в САЩ. Това е повече от която и да е друга страна в света, въпреки че покупките намаляха на фона на ескалиращата търговска война и ограниченията за изнасянето на капитали от Китай.

В Калифорния, където 34 на сто от покупките на жилища от чужденци са били от Китай миналата година, брокерът Коко Тан от компанията Keller Williams трябвало да носи хирургическа маска при огледите на жилища и да посреща клиентите с помахване вместо с ръкостискане. Обикновено 25 на сто от клиентите на Тан, която е родена в Китай, са от азиатската страна. Заради отмяната на полетите обаче повечето отлагат посещенията си за след лятото, допълва тя.

„Казвам им, че имам няколко хубави имота, които съм запазила за тях“, отбелязва Тан. Сделки Сделки

Тези дни в богатия квартал Orange County южно от Лос Анджелис, който е предпочитан от китайски купувачи, прозорците на повечето жилища светят, казва Алвин Уан, брокер в компанията Compass в Нюпорт Бийч. Жилищата често са използвани за планиране на наследяването и са обитавани само понякога. Но тези дни много китайци остават в Калифорния, изчаквайки изтичането на карантината заради коронавируса и ограниченията на пътуванията.

„Кварталите са много по-населени. Преди на всяка улица имаше от три до пет празни къщи“, казва Уан. 85% от клиентите на брокера са от Китай.

Ръст в Сидни

В Сидни вирусът е увеличил търсенето на луксозни имоти, казва Моника Ту, основател на австралийската компания Black Diamondz, която обслужва богати китайци.

Много от клиентите й, които управляват компании в Китай, имат семейство в Австралия. Някои са пристигнали в града за Лунната нова година и са удължили престоя си заради епидемията. Сега те купуват жилища, казва Ту и допълва, че слабият австралийски долар е друг фактор, стимулиращ продажбите.

„Австралия е толкова близо и толкова защитена. Хората се чувстват наистина в безопасност тук“, допълва тя.

Колко ще продължи засиленият интерес може да зависи от мащаба на епидемията. Затворените посолства затрудняват обработването на нови визи на „значителни инвеститори“, които са основният път за ултрабогати китайци да получат постоянно местожителство в Австралия и правото да купуват съществуващи недвижими имоти.

Ванкувър и Сингапур

В други градове от Ванкувър до Сингапур брокерите на недвижими имоти са изправени пред същите проблеми като колегите си в САЩ, които разчитат на китайски купувачи. Тъй като стотици милиони китайци са под карантина, продажбите на имоти са затруднени.

“Хората планираха да правят огледи в началото на февруари, но броят на желаещите явно не е бил добър“, казва брокерът от Ванкувър Джери Хуан. „Много инвеститори изобщо не планират да идват, за да спазят правилата“, допълва той.

Ударът за Сингапур е особено тежък – китайски граждани са водещата чуждестранна група сред купувачите на жилища на пазара, особено що се отнася до луксозни имоти.

Базираната в Сингапур компания Clarence Foo имала сред клиентите си китайска двойка, която искала да купи апартамент за 6 млн. сингапурски долара (4,3 млн. щатски долара) близо до лъскавия търговски център Marina Bay Sands. Тя също така искала да потърси училище за децата си, защото планирала да се установи в града-държава.
Те трябвало да направят оглед в края на януари, но веднага след като резервирали полет, правителството в Сингапур забрани влизането на китайски граждани, за да предотврати разпространението на вируса.

„Те трябваше да отложат покупката си за по-късно“, казва Фу, според когото продажбите с участието на китайски клиенти са намалели с 20 на сто.

В Калифорния строителната компания Toll Brothers, съсредоточена в луксозните имоти, съобщи миналата седмица, че 11 сделки в етап на финализиране са били отложени през последните месеци заради коронавируса.

В Калифортия и Сиатъл също бяха регистрирани нови случаи на заболяването. В Ню Йорк, който е вторият по големина район за китайските купувачи, беше установен първи случай на коронавирус, а общият брой на починалите в цял свят надхвърли 3000 души.

Проблеми в Ню Йорк

За Silverback Development, която изгражда 13-етажна жилищна сграда близо до Gramercy Park в Манхатън, вирусът усложнява редица страни на бизнеса. Купувачите на апартаменти не са склонни да подписват сделки на фона на колебливия фондов пазар, а разговорите с китайски инвеститори са в застой, защото изнасянето на капитали от страната е трудно, казва директорът на компанията Джош Шустер.

Освен това компанията търси алтернативи на китайските строителни материали като гранитни плотове за проекта Gramercy, които може да увеличат разходите с 30%.

„Притеснени сме. Какво ще стане, ако снабдителната верига забави доставката на кухните ни. Без реално решение не мога да поема този риск“, казва Шустер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 2
Ivel
преди 4 години
В България няма рискови активи, то май по-скоро няма въобще активи. Ще видим как ще тръгнат цените под влияние на короната, май ще има навсякъде депресия, не само при недвижимоста. Това е само началото предполагам, ако не се окаже цялата тази история с вируса просто лека настинка и оправдание за изправянето всички диспропорции натрупани след последната криза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 24
Бидонойл
преди 4 години
Ами хайде де, нали толкова години предричаш срив, вече ми се изчака чакалото. Само да не стане обратно, хората да започнат да продават по-рисковите активи, за да влагат в имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 4 години
Имотния балон ще се спука шумно, включително и в България. Черния Лебед кацна с коронавируса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още