Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Коронавирусът удря три пъти по-тежко хотелите в Европа от финансовата криза

Печалбата на хотелската индустрия на Стария континент се е свила с близо 116% през март

Коронавирусът удря три пъти по-тежко хотелите в Европа от финансовата криза

Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Печалбата от хотелски стаи в Европа през март е намаляла с рекордните 115,9%, сочат данни на компанията HotStats, цитирани от онлайн изданието PropertyEU. Това е най-големият годишен спад от април 2009 г. и разгара на световната финансова криза.

Средните приходи от стая (revPAR) са намалели с 66,2% на годишна основа в резултат на свиването с 44,6 процентни пункта на заетостта в съчетание с годишния спад от 11% на средните цени. Заради срива на всички приходи общите приходи от налична стая (trevPAR) са намалели с 61,6%, като също са регистрирали най-голямото си свиване от април 2009 г., когато спадът е бил с 23,5%.

Данните показват, че коронавирусът е засегнал приходите и печалбата на хотелите на Стария континент около три пъти по-тежко в сравнение със световната финансова криза и около четири пъти повече в сравнение с терористичните атентати в Ню Йорк на 11 септември 2001 г.

Още по темата
Свиващите се приходи са били съчетани с двуцифрено намаляване на разходите в резултат на затварянето на хотели, ограничаването на дейността и по-малкия брой служители. Разходите за труд на налична стая са отбелязали спад от 28,8% на годишна основа. Общите режийни разходи са надолу с 25,3% спрямо същия период на миналата година.

Маржът на печалбата на хотелите в Европа се е свил с 45,7% до -13,1%, като HotStats регистрира за първи път негативен марж на печалбата за региона.

Състоянието на хотелския сектор на Стария континент отразява ситуацията на глобално ниво, като брутната оперативна печалба от налична стая (GOPPAR) се е сринала с около 100% във всички региони.

През март HotStats отчита за първи път негативен GOPPAR в САЩ, като показателят се е сринал със 110,6%. Регистрираното понижение в Азиатско-тихоокеанския регион е било 117,8%, въпреки че данните за Китай леко са се възстановили през март благодарение на ръста на заетостта със 7,3% спрямо февруари.

Заетостта на хотелите в провинция Хубей, където вирусът беше засечен за първи път, нарасна с 58,9% през март спрямо февруари и отбеляза лек спад от 11,1% спрямо същия период на миналата година. Макар че голяма част от заетостта е резултат от използването на хотелите от медицински служители за подслон, GOPPAR е бил положителен за месеца на ниво от 22,60 долара, след като беше отрицателен през февруари.

Близкият изток също не е бил пощаден през март. GOPPAR за региона е намалял с 98,4% на годишна основа, което е  най-големият спад от юли 2013 г., когато е регистрирано свиване от 74,3%. Тогава в Близкия изток имаше граждански протести, които включваха и преврат в Египет, припомня PropertyEU.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Британците търсят по-големи имоти, продавачите искат по-високи цени