IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-строгите правила за ипотечните кредити забавят ръста на жилищните цени в Китай

Цените на жилищата в страната са нараснали с 0,41% на месечна база през юни

12:50 | 15.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ръстът на цените на жилищата в Китай се забавя за първи път тази година през юни, след като властите засилиха мерките за охлаждане на пазара с по-строги правила за отпускането на кредити, предава Bloomberg.

Цените на новите жилища в 70 града, включително субсидираните от държавата домове, са нараснали с 0,41% миналия месец спрямо май, докато месец по-рано се покачиха с 0,52%, сочат данни на Националната статистическа служба на страната. Цените на вторичния пазар, който не е подложен на толкова силна държавна намеса, са нараснали с 0,28%.

Жилищният пазар се забавя, след като правителството предприе нова серия от стъпки за ограничаване на ръста на цените. Някои банки спряха да предлагат заеми на купувачи на жилища от май на фона на затягането от регулаторите на експозицията на банките към недвижими имоти, сочат данни на Beike Research Institute.

Ръстът на лихвите по ипотечните кредити в някои градове може да стане по-повсеместен, засягайки продажбите, коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Кристи Хън.

Банковият регулатор започна да ограничава емитирането на обезпечени с жилищни кредити ценни книжа, като ходът може да ограничи отпускането на нови ипотечни кредити и да забави търсенето от купувачите. А през май държавните ръководители дадоха да се разбере, че може да съживят усилията за пробно въвеждане на дълго отлагания имотен данък на национално равнище, което е по-силен знак за желанието им да овладеят цените.

Президентът Си Дзинпин повтори в края на април мантрата си, че жилищата са „за живеене, не за спекулация“ по време на председателстваното от него заседание на Политбюро на Китайската комунистическа партия, което е нейният ръководен орган.

Предприемачите продължават с проекти за набиране на средства и подкрепа на счетоводните си баланси при по-строгите нови правила за кредитиране с наближаването на сезона на отчетите за първото полугодие.

Но техните продажби може да изгубят пара през идните месеци, тъй като регулаторите не позволяват заеми за бизнеса да достигат до недвижимите имоти, казва Хън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още