IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша е най-предпочитана в ЦИЕ от инвеститорите в бизнес имоти

Офис сегментът е двигател на инвестиционната активност в региона с половината от реализирания обем, сочат данни на консултантска компания

11:35 | 17.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Akio Kon/ Bloomberg</em></p>

Снимка: Akio Kon/ Bloomberg

Полша е била най-предпочитаната страна в Централна и Източна Европа от инвеститорите в бизнес имоти през 2019 г., като делът на страната в общия инвестиционен обем в региона е достигнал 55%, показва изследване на консултантската компания Colliers International. Чехия остава на второ място с 24%, следвана от Унгария с 13%. Във всички останали държави в региона реализираните обеми са под стойностите през 2018 и 2017 г.

Данни на Colliers от края на февруари показаха, че бизнес имотите у нас са привлекли инвестиции на стойност 270 млн. евро през миналата година. Това е спад съответно със 75% спрямо 2018 г., която беше силна за офис пазара в България, и с 82% спрямо 2017 г., когато почти всички големи търговски центрове в София смениха собствеността си. 

Независимо от рекордно ниската възвръщаемост в повечето пазари и сектори в региона, има вероятност тя да намалее още през следващите 12 месеца в резултат на засиленото търсене. Сегментът на офисите е двигател на инвестиционната активност – именно той допринася за половината от реализирания обем. В сравнение с 2018 г. при търговските и индустриалните площи се наблюдава спад от приблизително една трета, а обемът на трансакциите с хотели се покачва на годишна база.

Местните инвеститори в ЦИЕ са най-активни през 2019 г., най-вече тези от Чехия и Унгария, които са насочили капитала си към съответните си пазари или към други държави от региона. Обемът, който се дължи на инвеститори от Западна Европа, е 26% от общия. Капиталът от Азия, по-конкретно от Южна Корея, се е увеличил и е надминал този от Южна Африка.

„Като цяло многообразието от източници на капитал е позитивно за региона. Очакваме това да продължи с оглед на неговата атрактивност за инвеститорите. Поглеждайки към бъдещето, съществуват редица потенциални възможности и предизвикателства, които биха могли да повлияят на пазара на имоти. Все пак забавяне на глобалното икономическо развитие е очаквано, но неговият мащаб не е известен на този етап. То ще има своето отражение върху пазара на имоти, въпреки че към момента ситуацията в ЦИЕ изглежда благоприятна, а инвеститорският интерес остава значителен. Очакваме да бъдат налице достатъчно възможности за осигуряване на подходящ инвестиционен продукт“, коментира Кевин Търпин, регионален директор на отдел „Проучвания“ за ЦИЕ в Colliers International.

„ЦИЕ продължава да бъде една от най-динамичните и атрактивни инвестиционни дестинации в Европа, което се потвърждава от нашите данни. През 2019 г., както и през тази година, единственото ограничение би могло да бъде липсата на предлагане. Всички други фактори като местни инвестиции, международен интерес, цена на финансиране, отдаване на площи показват, че стабилният ръст, който се наблюдава в региона, е напълно очакван“, казва Люк Доусън, управляващ директор и ръководител на отдел „Капиталови пазари в ЦИЕ“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още