IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп обмисля да позволи забавяне на ипотечните плащания

Подобни мерки се обмислят или влязоха в сила и в Европа

11:45 | 18.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg

Администрацията на Тръмп обмисля план да позволи на собствениците на жилища, чиито доходи са намалели заради коронавируса, да отложат плащания по ипотечни кредити. Предстои да се изработи механизъм, който да позволи на заемателите да наваксат с плащанията, предава Bloomberg.

Правителството ще трябва да определи и как да насочи пари към компании, предоставящи услуги по ипотечно кредитиране, така че инвеститорите в ипотечни облигации да получат гарантираните си плащания. Може да е необходимо краткосрочно финансиране за „десетки милиарди“ долари, казва Майкъл Фратантони, главен икономист в Асоциацията на ипотечните банкери. Други организации, свързани с недвижимите имоти, също участват в разговорите.

„То е толкова голямо. Може да става дума за плащания за няколко месеца за много собственици на жилища“, допълва Фратантони.

Предложението може да следва модела на предходни програми за забавяне на плащанията след критични бедствия, отбелязва той. Заематели в райони, пострадали от бури, получават разрешение да спрат плащания за определено време. Белият дом поддържа връзка с ипотечни кредитори, за да обсъдят становищата си какъв да бъде политическият отговор, съобщи официален представител, пожелал да остане анонимен.

Федералната агенция за жилищно финансиране на САЩ (Federal Housing Finance Agency – FHFA), която е държавният регулатор, наблюдаващ купувачите на ипотечни кредити Fannie Mae и Freddie Mac, заема „проактивна позиция“, казва Винс Малта, председател на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. „Този проблем ще изцеди средствата на домакинствата, ще натежи върху икономиката и може да подкопае усилията за забавяне на разпространението на COVID-19, като насърчи хората да поемат допълнителна работа“, коментира той.

Същевременно увеличаване на фалитите и принудителните извеждания от дома ще подкопае доверието в жилищния пазар след отминаването на заплахата за здравето, допълва Малта.

Всички ипотеки

Планът вероятно трябва да бъде последователен за всички ипотеки – от Fannie Mae и Freddie Mac до Федералната жилищна администрация, казва той. Дали сроковете по кредитите ще бъдат удължени или заемателите ще имат голяма последна вноска по заема, не е решено.

„Компаниите, предоставящи услуги по ипотечно кредитиране, вече изразяват огромно притеснение, че трябва да правят авансови плащания към инвеститори. А на практика има милиони заематели особено в програмата на FHA, които не могат да пропуснат едно или две плащания, без да фалират“, казва Дейв Стивънс, бивш главен изпълнителен директор на MBA и бивш комисар във FHA.

Европейски предложения

В Европа, която беше засегната от вируса по-рано, също се обмислят или вече се прилагат предложения за облекчаване. Италия и Испания обмислят планове за отлагане на данъчни плащания и мораторуим върху ипотечните плащания, а банки във Великобритания обсъждат предложения за облекчаване на дълг.

Спиране на месечни плащания по ипотечни кредити за домакинства, чиито доходи са намалели в резултат на коронавируса, „абсолютно има смисъл“, казва Лорънс Юн, главен икономист в Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

„Усърдно работещите американци преживяват загуба на приходи не по тяхна вина заради блокадата на страната. Няма смисъл да загубят жилищата си в този процес“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още