IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските банки към компаниите: Без повече депозити, моля

Някои банки, които са наводнени с депозити, насърчават корпоративните си клиенти да влагат средствата в бизнеса си или да ги прехвърлят другаде

21:56 | 11.06.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Американските компании имат пари в брой за милиарди долара. Техните банки не са сигурни какво да правят с тях, пише Wall Street Journal.

Когато коронавирусната пандемия връхлетя миналата година, ръководителите на корпорациите побързаха да наберат пари. Оттогава те са държани в банки и тъй като компаниите не са склонни да вземат заеми от тях, не могат да ги превърнат в генериращи приходи кредити. Това натежава върху маржовете на печалбите на банките, а някои започват да карат корпоративните си клиенти да влагат парите в бизнесите си или да ги преместят другаде.

Банкерите смятали, че подобряващата се икономика ще намали желанието на компаниите да държат пари, но притокът на депозити продължава през последните седмици. Главни финансови директори, много от които продължават да се притесняват от въздействието на пандемията, твърдят, че не са готови за големи промени, въпреки че печелят малко или дори нищо от депозитите си.

„Оперираме с по-висок кешов баланс от около 12 месеца. Все още няма решение дали и кога да го намалим“, коментира Матю Елис, главен финансов директор на телекомуникационната компания Verizon Communications. Компанията има 10,2 млрд. долара в кеш и кешови еквиваленти към края на първото тримесечие, което е ръст с 45% на годишна база.

Паскал Дерош, който управлява финансите на конкурента AT&T Inc., казва, че компанията не планира да прехвърли кешови наличности в други инвестиции, за да генерира по-висока възвръщаемост. „Не се стремим към оптимизиране на доходността“, отбелязва той.

Компаниите наводниха американските банки с депозити в началото на пандемията. През март м. г. Федералният резерв понижи лихвите почти до нула и започна програми за изкупуване на облигации, които позволиха на много компании да набират средства при ниски разходи. Финансовото министерство също предостави заеми, включително на авиокомпании.

Банковите депозити продължават да растат тази година. Между края на март и 26 май те са нараснали с 411 млрд. долара до 17,09 трлн. долара, сочат най-новите данни на Федералния резерв. Това е по-бавен темп от този през пролетта на миналата година, но все пак е четири пъти над средното равнище през последните 20 години, сочат данните на Фед.

Високите депозити обикновено не са нещо лошо за банките, докато те могат да използват парите, за да отпускат заеми. Но банковото кредитиране се забавя, тъй като много компании предпочитат да заемат пари от инвеститори. За банките общите заеми се равняват на 61% от всички депозити към 26 май, което е спад спрямо 75% през февруари 2020 г., сочат данни на Фед.

Някои банки насърчават корпоративните си клиенти да обмислят алтернативи. „Банките със сигурност ще искат да правят различни неща. Но ние ще запазим… консервативната си инвестиционна стратегия с парите ни“, коментира Питър Мариани, главен финансов директор на компанията Axogen, специализирана в изследванията на възстановяването на нерви.

Много големи банки трябва да се съобразяват с правило, което изисква от тях да имат капиталов еквивалент от най-малко 3% от всичките им активи. Разтревожен от въздействието на правилото по време на пандемията, Фед промени сметките през 2020 г., за да игнорира депозитите, които банките държат в централната банка, но сложи край на тази отстъпка през март. Оттогава някои банки предупреждават, че растящите депозити може да ги принудят да увеличат капитала или да кажат „не“ на депозитите.

„Увеличаването на капитала спрямо депозитите и/или отхвърлянето на депозити са неестествени действия за банките и не могат да са нещо добро за системата в дългосрочен план“, коментира Дженифър Пепжак, по онова време главен финансов директор на JPMorgan Chase & Co., по време на среща с анализатори през април.

Банките имат редица варианти да се освободят от депозити на клиенти, въпреки че опитват да не обидят клиентите си в този процес.

Една от стратегиите е да предоставят по-ниска доходност на клиентите за допълнителни депозити. Друг вариант е да ги помолят да прехвърлят част от средствата в друга, по-малка банка, казва Пийт Гилчист, изпълнителен вицепрезидент на компанията Novantas, която предоставя консултантски услуги на банки.

„Работим много успешно с нашите клиенти, за да проучим и прехвърлим някои от неоперативните депозити“, отбелязва Емили Портни, главен финансов директор на Bank of New York Mellon.

През последните месеци банки, сред които BNY Mellon, са съсредоточени върху прехвърлянето на клиенти от депозити към фондове на паричния пазар, което е обичайна, подобна на кеша инвестиция. Активите в сметки на паричния пазар, дори управляваните от същата банка, са третирани по различен начин според правилата за банковия капитал, облекчавайки част от регулаторния натиск.

Паричните потоци към американски фондове на паричния пазар нарастват през последните месеци, тласкайки общите активи в подобни фондове до 4,61 трлн. долара, малко под рекорда от май 2020 г., сочат данни на Investment Company Institute.

Фондовете на паричния пазар, от своя страна, се нуждаят от нови места за съхраняване на всички тези нови кешови наличности и от известни приходи от лихви. Но рекордно ниските лихвени нива ги карат да ги съхраняват обратно във Федералния резерв при овърнайт лихвен процент, който не им дава нищо в замяна и до голяма степен беше игнориран през последните три години. Съхраняваните пари при овърнайт лихвен процент във Федералния резерв в Ню Йорк са нараснали през май и достигнаха рекорд от 497,4 млрд. долара във вторник.

Финансови ръководители смятат, че държането на пари в брой е разумно засега.

„Държането на малко повече пари, отколкото е обичайно, все още е разумно за бизнеса сега, когато все още не сме излезли напълно от пандемията“, смята Джеф Шепард, главен финансов директор на Advance Auto Parts, базирана в Райли, щата Северна Каролина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
Така и у нас, депозитите ще ги трансформират в разплащателни с/ки или ще им (го) турят - лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
Така и у нас, депозитите ще ги трансформират в разплащателни с/ки или ще им (го) турят - лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Мда.. освен това и физическото място започва да свършва. :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
rabotniat
преди 2 години
Мдаа, рано или късно парите генерирани от стимули, помощи и количествени улеснения, които "не са количествени улеснения" се паркират в банката. И понеже банките се нуждаят от обезпечения, за да гарантират влоговете (новонапечатаните пари), те започват да ги заемат от ФЕД, чрез обратни репо сделки, за да изглеждат поне на документи балансите им обезпечени. И тук вече ФЕД има две опции, ако не иска лихвата на репо пазара да стане отрицателна. Първата да вдигне лихвата, или втората САЩ да започне да генерира облигации, защото системата очевидно се нуждае от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още