IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет: Неочакваната сила на американската икономика подкрепя Berkshire Hathaway

Миналата година компанията е постигнала нетна печалба от 11,7 млрд. долара

10:50 | 02.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Уорън Бъфет заяви в събота, че Bershire Hathaway е била подкрепена от американската икономика, която се е справила по-добре, отколкото той прогнозираше в началото на коронавирусната пандемия, въпреки че еуфорията на инвеститорите затруднява влагането на средства, предава Ройтерс.

По време на годишното заседание на Berkshire Бъфет заяви, че икономиката е „възродена по изключително ефективен начин“ от паричните стимули на Федералния резерв и фискалните стимули от Конгреса на САЩ.

„Това свърши работа. Точно сега тази икономика, 85% от нея, работи на супер високи обороти“, заяви Бъфет.

Той изрази съжаление, че притокът на т. нар. компании със специално предназначение (SPAC) и неопитни инвеститори, надяващи се на бързо забогатяване, е накарал пазарите да се чувстват като казино, затруднявайки Berkshire да вложи над 145,4 млрд. долара, които е натрупала.

Но 90-годишният инвеститор остава оптимист за бъдещето на компанията, която управлява от 1965 г. насам, включително след като си отиде.

„В света се случват странни неща през последната година, 15 месеца. Това засилва желанието ни да направим всичко възможно да гарантираме, че след 50-100 години Berkshire ще запази организационната си структура“, посочи Бъфет.

Годишното заседание се проведе в Лос Анджелис, където Бъфет се присъедини към 97-годишния вицепрезидент на Berkshire Чарли Мънгър, за да отговаря на въпроси на акционери над три часа.

Грег Абел и Аджит Джейн, другите двама вицепрезиденти на Berkshire и потенциални наследници на Бъфет като главен изпълнителен директор, също отговаряха на редица въпроси.

В отговор на въпрос за отношенията им Джейн заяви, че те не взаимодействат толкова много, колкото Мънгър и Бъфет, но допълни, че обсъждат всякакви подробности за бизнеса, който наблюдават.

Berkshire отмени за втора поредна година ежегодния си уикенд на акционерите в Омаха, щата Небраска, на който обикновено пристигат около 40 хил. акционери.

Много от десетките оперативни подразделения на Berkshire, включително компанията за автомобилни застраховки Geico и железопътната компания BNSF, постигнаха растеж на фона на отслабването на безпокойството заради COVID-19, ваксинирането на повече хора, стимулите за икономиката, смекчаването на ограниченията за бизнеса и ръста на доверието в икономиката.

Брутният вътрешен продукт на САЩ е нараснал с годишен темп от 6,4% през първото тримесечие, показаха данни от тази седмица. Някои икономисти прогнозират, че икономиката ще се повиши през 2021 г. с най-бързия си темп от почти четири десетилетия.

Бъфет призна, че възстановяването прави решението му от миналата година да се откаже от дяловете си в четири големи американски авиокомпании - American, Delta, Southwest и United, да изглежда зле обмислено.

Мънгър омаловажи притесненията, че Конгресът и Белият дом може да повишат корпоративния данък до 25% или 28%, като заяви, че това няма да е „краят на света“ за Berkshire.

Акционерите отхвърлиха предложения, изискващи от Berkshire да разкрие повече за усилията си да отговори на климатичните промени и насърчаването на разнообразието и включването на работното място.

Но и двете предложения получиха една четвърт от гласовете, което показва нарастване на недоволството от обичайно демонстрираното от акционерите в Berkshire в исторически план. Бъфет, който контролира близо една трета от правата на глас в компанията, се противопостави и на двете предложения.

Заседанието в събота се случи, след като оперативната печалба на Berkshire за първото тримесечие нарасна с 20% до около 7 млрд. долара, а нетната печалба, включително инвестициите, достигна 11,7 млрд. долара.

Но има признаци, че Berkshire става по-предпазлива за пазарите. Макар че компанията е изкупила обратно собствени акции на стойност 6,6 млрд. долара от януари до март, темпът се е забавил.

Тя съобщи още, че е продала акции на стойност 3,9 млрд. долара повече, отколкото е купила, въпреки че продължава да притежава акции на стойност 151 млрд. долара само в две компании - Apple и Bank of America.

Бъфет призна, че ръстът на SPAC компаниите, които правят частни компании публични, прави придобиването на цели компании скъпо за Berkshire, която няма голямо придобиване от 2016 г. насам.

„Това е убийствено. Имаме може би 70-80 млрд. долара, нещо такова, и бихме искали да ги вложим…, но няма да получим никакъв шанс при тези условия“, каза Бъфет.

Лидерите на Berkshire отправиха критики и към приложения за търговия с акции като Robinhood, като Бъфет заяви, че те насърчават „импулса към хазарт“, а Мънгър добави, че „е ужасно нещо подобно да привлича инвестиции от цивилизовани мъже и порядъчни граждани. Това е дълбоко погрешно“.

Бъфет подкрепи Apple, като заяви, че производителят на iPhone има „изключителен бизнес“ с „необходими“ продукти и призна, че е сгрешил, като е продал малък процент от акциите на Berkshire в края на миналата година.

В края на заседанието Бъфет заяви, че има „много, много добри“ шансове срещата догодина отново да включва акционери. „Наистина нямаме търпение да ви видим в Омаха“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още