IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската банка BBVA продава щатския си бизнес на американската PNC

Това е втората по големина банкова сделка в САЩ след финансовата криза от 2008 г.

13:05 | 16.11.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Gabriela Bhaskar/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabriela Bhaskar/Bloomberg

PNC Financial Services Group Inc обяви, че ще купи американския бизнес на испанския кредитор BBVA за 11,6 млрд. долара в брой. Сделката консолидира допълнително американския банков сектор, предава Ройтерс.

Очаква се трансакцията да приключи в средата на 2021 г.

Това е втората по големина банкова сделка в САЩ след финансовата криза от 2008 г. и създава банка с активи за близо 560 млрд. долара и присъствие в повече от 20 щата.

Този ход подчертава как разхлабването на финансовите разпоредби и намаляването на корпоративните данъци при президента Доналд Тръмп насърчава регионалните заемодатели да търсят мащаб чрез сключване на сделки, тъй като те се конкурират с по-големи играчи, като JPMorgan Chase & Co и Wells Fargo & Co.

PNC и BBVA са водели преговори за сделката през последните няколко седмици. Те са решили да изчакат изборите в САЩ, защото вярват, че регулаторната среда няма да се промени с демократа Джо Байдън като президент, тъй като републиканците ще продължат да контролират Сената, посочват източници на Ройтерс.

PNC заяви, че очаква сделката, която е одобрена от бордовете на двете компании, да увеличи печалбата с около 21% през 2022 г.

Сделката се осъществява около шест месеца, след като PNC продаде своя 22,4% дял от гиганта BlackRock Inc за 14,2 млрд. долара. NC отчита печалба след данъчно облагане от 4,3 млрд. долара от продажбата, която ще използва за финансиране на сделката с BBVA.

BBVA реши да се оттегли от американския пазар, след като лошото ѝ представяне натежава на акциите ѝ. От началото на годината спадът възлиза на 36%.

BBVA заяви, че ще запази част от бизнеса си в САЩ, например посредничеството и дела си в Propel Venture Partners, и ще продължи да обработва някои от банковите си операции от офиса си в Ню Йорк.

Сливанията и придобиванията в американския банков сектор отслабнаха след финансовата криза, тъй като бяха наложени по-строги правила на кредиторите с активи над 50 млрд. долара, а регулаторите забраниха на банките да се разширяват.

Промените в американското данъчно законодателство при Тръмп обаче намалиха корпоративните данъци, освобождавайки капитал, който банките биха могли да използват за финансиране на сделки. Междувременно регулаторите започнаха да одобряват повече сливания на регионални банки.

Най-голямата банкова сделка от финансовата криза през 2008 г. е създаването на Truist Financial Corp TFC.N през миналата година чрез придобиването на акции на SunTrust Banks Inc. за 28 млрд. долара от американския регионален кредитор BB&T Corp.

Друг катализатор на сделката е пандемията, която кара все повече клиенти да банкират онлайн и подтикна кредиторите да преразгледат своите стратегии за реалните си клонове, за да намалят разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още