IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отложиха налагането на нови мита върху китайски стоки до 15 юни

Миналия месец президентът Доналд Тръмп увеличи митата от 10 на 25% за китайски стоки на стойност 200 млрд. долара

18:43 | 07.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската администрация реши да отложи въвеждането на допълнителни мита за внасяни от Китай стоки до 15 юни. Това става ясно от публикувано днес онлайн съобщение на американското правителство, цитирано от световните агенции.

Службата на постоянния търговски представител на САЩ припомня, че американски мита за Китай бяха вдигнати от 10 процента на 25 процента на 10 май. След това американските власти обявиха, че повишението на митата няма да се отнася за стоките, доставени от Китай в САЩ до 1 юни 2019 година, отбелязва ТАСС.

С настоящото уведомление се удължава срокът от (1 юни до 15 юни), уточни службата на постоянния търговски представител на САЩ.

Американският президент Доналд Тръмп критикува търговския дефицит на САЩ с Китай, който достигна по данни на Вашингтон 500 милиарда долара. През изминалата година Китай и САЩ многократно взаимно си вдигаха митата.

На 10 май Доналд Тръмп увеличи за пореден път митата от 10 процента на 25 процента за китайски стоки на стойност 200 милиарда долара. Тръмп също така разпореди да започне процес на повишаване на митата на стоки от Китай за още 300 милиарда долара. Американската страна обяснява действията си с това, че Пекин не изпълнява договорености, постигнати по-рано в консултациите по търговските въпроси.

Китайските власти от 1 юни въведоха ответни мита за над 5000 стоки от САЩ на стойност 60 милиарда долара. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още