IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 счупи нов рекорд и изпрати най-добрата си седмица от февруари

По-малко от очакваното покачване на инфлацията за май осигури известно облекчение на Wall Street

23:20 | 25.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/JUSTIN LANE</em></p>

Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Положителните бизнес резултати от Nike и някои икономически данни отново окуражиха американските инвеститори да купуват акции в петък. Индексът на сините чипове Dow Jones нарасна с 0,7 процента до 34 4354 пункта.

По-широкият S&P 500 добави 0,3% до рекордно висок резултат от 4280 пункта. Финансовите акции се представиха най-добре с 1,3% ръст на секторния подиндекс. Индексът на технологичната борса Nasdaq изтри по-ранния ръст и приключи сесията с понижение от 0,1 на сто то 14 360 пункта. В същото време доходността по десетгодишните облигации нарасна с 4 базисни пункта до 1,52%. 

S&P 500 нарасна с 2,7% за седмицата, достигайки най-големия си седмичен ръст от началото на февруари. Dow се увеличи с 3,4% тази седмица, бележейки най-добрата си седмица от средата на март, докато Nasdaq напредна с 2,4%.

По-малко от очакваното покачване на инфлацията за май осигури известно облекчение. Нарастващата преди това инфлация подхранваше опасенията на инвеститорите за по-бързо отстъпление на централната банка от политиката си за всеобхватна фискална подкрепа. Поне върху настроението за покупки в САЩ нарастващите цени вече оказват влияние, както показват данните от Министерството на търговията на САЩ в петък. Така например се окачва, че потребителските разходи стагнират през май в сравнение с предходния месец. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст от 0,4 процента, след ревизирано увеличение от 0,9 процента през април. Американските лични доходи са паднали с 2,0 процента през май, след рязък спад от 13,1 процента през предходния месец.

Мохамед Ел-Ериан, главният икономически съветник на Allianz, вярва, че пазарите ще продължат да се покачват, поне в краткосрочен план. В интервю за CNN той каза, че инвеститорите може да бъдат подкрепени от три фактора:

Растежът остава силен, особено в Европа.


Централните банкери вярват, че високите темпове на инфлация са само временно явление.

Централните банки ще продължат да подкрепят икономиката.

„Докато инвеститорите вярват в тези три неща, както и днес, пазарите ще се покачват“, каза Ел-Ериан. Инвеститорите обаче трябвало да действат предпазливо и „тактически да яздят настоящата вълна“, защото той отчитал, че се поемат не само прекомерни рискове, но и безотговорни. Наред с други неща, той се позова на така наречения маржин дълг. Това е частта от инвестицията, която инвеститорите не плащат сами, а брокерите финансират предварително. Пазарната стойност на депозита служи като обезпечение. Стойността на тези покупки, финансирани от заеми, е била 861 милиарда долара през май, според последните данни на американския регулатор Finra - рекорд. Тази стойност се е повишила с почти 80 процента от март 2020 г. насам. S&P 500 спечели около 65 процента за същия период.

Ето защо Ел-Ериан предупреди: „Ако погледнем след време назад към днешния момент, ще бъда много изненадан, ако не се запитаме защо системата е поела толкова много риск“. Освен това Ел-Ериан има различна гледна точка от Федералния резерв на САЩ, що се отнася до инфлацията. Фед смята, че настоящият ръст на цените е временен феномен, свързан с възобновяването на икономиката след кризата. Затова възнамерява да се придържа към ниските лихвени проценти в обозримо бъдеще.

„Не разбирам откъде идва тази увереност, че инфлацията ще бъде временна. Бих предпочел централните банкери да бъдат по-отворени. Но те са абсолютно убедени в своето мнение“, каза той.

Потребителските настроения в САЩ се покачват през юни с по-малко от очакваното, а дългосрочните очаквания за инфлацията се понижават спрямо месец по-рано. Индексът на Университета в Мичиган се увеличава до 85,5 пункта от 82,9 пункта през май, става ясно от публикуваните в петък данни, цитирани от Bloomberg. Стойностите са по-слаби от очакваните 86,5 пункта в допитване на агенцията, както и от първото им четене, когато бяха 86,4 пункта.

Резултатите от стрес теста на Федералния резерв, публикувани след края на борсовата сесия в четвъртък, показаха, че индустрията може лесно да устои на тежка рецесия. Според данните 23-те институции в проверката от 2021 г. остават много над минималните капиталови изисквания при хипотетична икономическа криза. Резултатите отварят пътя пред банките за увеличаване на дивидентите и увеличаване на обратните изкупувания, които бяха до голяма степен прекратени по време на пандемията.

Също в четвъртък американският президент Джо Байдън обяви, че Белият дом е постигнал споразумение за инфраструктурния план с двупартийна група сенатори. Законодателите прекараха последните седмици в изготвяне на пакета на стойност приблизително 1 трлн. долара, който да може да бъде приет от Конгреса с подкрепа както на републиканците, така и на демократите.

Изненадващо положителните финансови данни дават тласък на производителя на спортни стоки Nike. Nike отчете рекордни тримесечни приходи от продажби, надхвърлящи 12 млрд. долара, за първи път в своята 50-годишна история. Това се случи благодарение на по-голямото потребителско търсене на маратонки и спортно облекло в Съединените щати през пролетта. Книжата се ускориха с до 15,5% до рекордните 154,45 долара. Директори на компанията твърдят, че очакват приходите да нараснат с над 10% и да надвишат 50 млрд. долара в рамките на фискалната година, която започна през юни, след като през тъкмо приключилата предходна фискална година нараснаха с 19 на сто.

Освен това те очакват маржовете на печалба да се увеличат, тъй като компанията продава повече продукти директно на потребителите. Компанията твърди, че очаква директните продажби да достигнат около 60% от общите през 2025 г. спрямо 40% досега.

Акциите на производителя на електрически автомобили Tesla поевтиняха с 1,17%. Японската компания за електроника Panasonic осребри своя многомилиарден дял в американския производител на електрически автомобили и партньор за батерите и Tesla. До края на март Panasonic е намалила дела си в Tesla до нула, генерирайки си около 400 милиарда йени (три милиарда евро), обяви японската корпорация в петък в съобщение до Токийската фондова борса. Година по-рано акциите струваха само 81 милиарда йени. Междувременно капитализацията на автомобилния производител се повиши. Партньорството с Tesla ще продължи, казаха от компанията. Компаниите управляват съвместно гигафабриката за батерии на Tesla в американския щат Невада.

Многообхватен лиценз за полети от авиационните власти на САЩ дава тласък на Virgin Galactic. Акциите на космическата компания се изстреляха с малко над 38 процента. FAA разширява лиценза за товарен превоз и в бъдеще ще позволи на компанията да осъществява комерсиален транспорт на пътници. Одобрението е поредно важно постижение за една индустрия, която доскоро беше само част от научната фантастика. Основаната от предприемача Ричард Брансън Virgin Galactic работи по тази цел от 2004 г.

Милиардерът Джеф Безос също планира първото си подобно пътуване за юли, след като продаде на търг второто място в полета за 28 млн. долара. Третият милиардер, който също има амбиции в тази сфера, е основателят на Tesla и SpaceX Илон Мъск.

От друга страна, книжата на Fedex се обезцениха с повече от 3,6 процента, което ги закотви в задната част на S&P 500. Имаше положителна обратна връзка за данните, представени от логистичната компания за четвъртото тримесечие на бизнес годината, но търговците оцениха негативно прогнозата за новата стопанска година, която според борсов посредник не успява да отговори на очакванията поради по-високите разходи за заплати и по-ниска от очакваната производителност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още