IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 записа ръст за трети пореден ден

Спад в цената на акциите на Amazon тласна Nasdaq към минимален спад в сряда

23:57 | 03.02.21 г.
<p>
	Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Широкият измерител S&P 500 се повиши леко в сряда, като постигна ръст за трети пореден ден на фона на новата порция корпоративни отчети, предава CNBC.

Индексът скочи с 0,1% до 3830,17 пункта, подкрепен от енергетиката и комуникационните услуги. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 36,12 пункта и завърши деня на равнище от 30 723,60 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отбеляза минимален спад от 0,1% до 13 610,54 пункта на фона на поевтиняването на акциите на Amazon.

Цената на акциите на компанията-майка на Google, Alphabet, скочи със 7,3%, след като технологичният гигант обяви ръст с 23% на приходите си и надмина очакванията за печалбата си, подкрепен от възстановяването на рекламния бизнес на Google.

Amazon обяви печалба, която е почти два пъти по-голяма от очакванията на Wall Street, като в същото време е постигнала най-големите си приходи в историята от 125,56 млрд. долара, преминавайки символичния праг от 100 млрд. долара за първи път. Лидерът в електронната търговия съобщи също, че Джеф Безос се оттегля като главен изпълнителен директор. Книжата на Amazon поевтиняха с 2%.

Цената на акциите на Amgen намаля с 1,4%, след като биотехнологичната компания обяви по-слаби от очакванията прогнози за цялата година, отбелязвайки, че пандемията продължава да вреди на продажбите. Amgen е най-големият губещ в Dow.

Инвеститорите приветстваха скока на заетостта в САЩ през миналия месец. Данни за работните места на компанията ADP показаха, че частните компании са прибавили 174 хил. позиции през януари, което е над очакваните от Dow Jones 50 хил.

„Под повърхността има икономика, която си възвръща сериозно инерцията“, коментира Майк Льовенгарт, управляващ директор на инвестиционните стратегии в компанията E-Trade Financial. „В комбинация със звездните отчети от големите технологични компании тази седмица, енергичните усилия за ваксинация и намаляването на случаите на COVID в САЩ се очертава положителна пълна картина“, допълва той.

След огромен, макар и на пръв поглед синтетичен ръст при GameShop миналата седмица заради short squeeze, акциите на компанията загубиха над 70% от стойността си тази седмица. Други компании, стимулирани от инвеститорите от Reddit, също слязоха на земята на фона на ограниченията за търговия от големи брокери. GameStop се колебаеше между ръстове и спадове при волатилна търговия в сряда и приключи сесията с повишение от 2,7%.

Инвеститорите наблюдават и преговорите във Вашингтон около новия пакет от стимули. Президентът Джо Байдън се срещна с десетима сенатори от Републиканската партия в понеделник, за да обсъдят алтернативно предложение за по-малка помощ спрямо пакета му от мерки на стойност 1,9 трлн. долара.

Сезонът на отчетите продължава в сряда с производителя на чипове Qualcomm, eBay, PayPal и Yum China, които ще обявят резултатите си след края на търговията.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 1,139% и 1,925%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи минимално с 0,1% до 91,11 пункта. Еврото поевтиня с 0,05% до 1,204 долара, а паундът е надолу с 0,17% до 1,364 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,05% до 105,02 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола нарасна с близо 2% и приближи най-високите си нива от около една година, след като данни показаха спад на американските запаси на суров петрол до най-ниското им ниво от март насам, а ОПЕК+ запази споразумението си за ограничаване на предлагането.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 1,74% до 58,46 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 1,7% до 55,69 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,2% до 1836 долара за барел. Цената на среброто се стабилизира в сряда, като се повиши с над 2% след резкия спад от над 8% във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още