IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Китай използва търговията, за да повлияе на изборите в САЩ

Според президента властите в Китай открито са заявявали, че активно се опитват да повлияят и променят изборите в страната

20:13 | 18.09.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заплаши днес с още мита Китай, ако Пекин засегне американските селскостопански и промишлени работници. Държавният глава също така обвини Китай, че се опитва да повлияе на американските избори, накърнявайки интересите на фермери в САЩ, предаде БТА.

Тръмп отправи обвиненията в няколко съобщения в Twitter, след като двете страни си наложиха нови мита във все по-изострящия се търговски конфликт между тях.

Американските власти обявиха, че въвеждат мита от 10% върху китайски вносни стоки за 200 млрд. долара, които постепенно ще достигнат до 25 процента до края на годината. В отговор Пекин също въведе налози върху американски вносни продукти на стойност 60 милиарда долара.

Президентът на САЩ заяви още, че Китай се опитва да използва търговията, за да го саботира преди частичните избори за Конгрес в САЩ на 6 ноември.

В съобщение в социалната мрежа Тръмп написа, че властите в Китай открито са заявявали, че активно се опитват да повлияят и променят изборите в САЩ като нападат местните фермери, животновъди и промишлени работници, тъй като те „са верни“ на президента.

Ще има големи и бързи икономически ответни мерки срещи Китай, ако нашите фермери, животновъди и/или промишлени работници бъдат засегнати, допълни президентът.

Тръмп спечели президентските избори през 2016 година именно с голямата подкрепа на фермерите и работещите в производството, припомня БТА.

Новият етап в търговската война, предизвикан от Тръмп, се случва след няколко срещи между двете страни, на които обаче не бе постигнат напредък. Американският финансов министър Стивън Манучин миналата седмица покани високопоставени китайски представители за нов кръг от преговори, но засега те не са потвърдени.

„Бяхме много ясни за вида промени, които трябва да бъдат направени и дадохме на Китай всяка възможност да се отнасят с нас по-честно“, каза Тръмп в своето изявление по-рано. „Засега обаче Китай не иска да промени своите практики“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 36 rate down comment 0
Jorkata
преди 5 години
На тия всичко им пречи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 1
Стефчо
преди 5 години
Верно е това. Путин избра Тръмп, а Мечо Пух ще избере за президент някой турбо либерал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още