IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва седмицата с притеснения за отчетите и геополитиката

Акциите на представилите на банковия сектор са сред най-засегнатите

23:12 | 22.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на Wall Street се понижиха в първата сесия за седмицата заради притесненията на инвеститорите, свързани с предстоящите тази седмица отчети и нарастващото геополитическо напрежение, обобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones изгуби 126,93 пункта, най-вече заради негативното представяне на United Technologies and Goldman Sachs. Широкият показател S&P 500 се понижи с 0,43% заради изоставането на енергийния и финансовия сектор. Технологичният измерител Nasdaq обаче успя да се повиши с 0,26%, след като Amazon и Apple отчетоха ръст в цената на книжата си съответно с 1,2% и 0,5%.

Акциите на Bank of America и Citigroup поевтиняха с по 2,5%, докато пониженията при J.P. Morgan Chase и Goldman Sachs бяха съответно с 1,6% и 2%.

Индексите отбелязват спад с най-малко 3,8 на сто от началото на месеца спрямо нивата им на затваряне в петък главно заради опасенията около продължаващото увеличение на лихвените проценти и забавянето на глобалната икономика.

"Необходимо е пазарът да се успокой, за да се върнат обратно инвеститорите", коментира Джеръми Клейн, главен пазарен стратег в FBN Securities. Той се надява сезона на отчетите да помогне за това.

Halliburton и производителят на офроуд автомобили Polaris Industries обяви по-добри от очакваните финансови резултати преди началото на сесията. Kimberly-Clark също надмина с отчета си прогнозите на анализаторите.

Сред отчетите на публичните компании, които инвеститорите очакват тази седмица, са 3M, McDonald's, Caterpillar и United Technologies, Amazon и Alphabet.

Сезонът на отчетите отбелязва един добър старт за момента. Според данни от FactSet 82% от компаниите S&P 500, които са обявили резултатите си, са надминали очакванията на анализаторите.

Във фокуса на инвеститорите е нарастващото геополитическо напрежение. Анонимен саудитски представител разказа, че екип от 15 саудитски граждани е бил пратен за среща с Кашоги на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул. Този екип е заплашил журналиста, че ще бъде упоен и отвлечен, а после, когато той е оказал съпротива, е бил убит по време на хватка причиняваща задушаване.

Смъртта на Кашоги доведо до критики към Саудитска Арабия от цял свят и се отрази негативно на глобалните пазари.

На територията на Европа рейтинговата агенция Moody's понижи с една степен рейтинга на Италия, както се очакваше, като перспективата е стабилна. Книжата на италианските банки поскъпнаха, а доходността по италианските облигации се понижи.

Във вечерните часове еврото поевтиня спрямо долара с 0,38% до 1,1470 долара. Цените на петрола леко се повишиха по време на щатската сесия, като фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпнаха с 0,07%, а котировките на сорта Брент са с 0,29% по-високи. Цената на златото обаче отчете спад с 0,28% до 1225,30 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още