IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ByteDance преговаря за инвестиции с индийската Reliance Industries

С потенциалното влизане компанията ще може да запази бизнеса на TikTok в Индия

10:14 | 13.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;<span font-size:="" helvetica="" style="color: rgb(74, 74, 74); font-family: AvenirNext-Regular, ">Hollie Adams/Bloomberg</span></em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Китайският технологичен гигант ByteDance е в ранни преговори с Reliance Industries Limited за получаване на подкрепа за бизнеса на TikTok в Индия – ход, който потенциално може да спаси популярното видео приложение на най-големия му пазар по потребители, твърдят двама източници, запознати с въпроса и цитирани от TechCrunch.

TikTok е забранена в Индия от 29 юни след нарастване на геополитическото напрежение с Китай, което доведе до решението Ню Делхи да забрани приложението заедно с други 58 китайски приложения във връзка с опасения за сигурността и опазването на данните.

Индия беше най-големият пазар на TikTok извън САЩ с над 200 млн. потребители. ByteDance има 2000 служители в страната, а съдбата ѝ там зависи от способността на компанията да убеди правителството или да ѝ позволи да оперира, или да продаде бизнеса си.

Reliance и ByteDance са започнали преговорите в края на миналия месец и досега не са стигнали до споразумение, твърдят източниците, запознати с въпроса, които са пожелали да останат анонимни. Бизнесът на TikTok в Индия е оценен на повече от 3 млрд. долара, допълва източник.

ByteDance не е отговорила на запитването за коментар, а говорител на Reliance е отказал да говори по темата.

Една инвестиция в TikTok би помогнал на гиганта Reliance, най-високо оценената фирма в Индия, да си създаде по-близки връзки с потребителите. Reliance управлява телекомуникационната Jio Platforms.

Въпреки че Jio Platforms привлече близо 400 млн. потребители в Индия за по-малко от четири години откакто съществува, нейното приложение, насочено към потребителите не стана толкова популярно.

От края на април тази година дигиталното начинание на индийския гигант набра 20 млрд. долара от 13 големи инвеститора, включително Facebook и Google. Последната каза, че ще работи с Jio Platforms за пускането на специална версия на нейната мобилна операционна система Android, за да се ползва на смартфони от нисък клас. Facebook пък каза, че ще си сътрудничи с Reliance, за да помогне за дигитализирането на 60-те млн. малки и средни предприятия в страната.

Предварителните преговори между двете компании се провеждат в момент, в който ByteDance се бори да задържи някои от ключовите си служители в Индия. Миналата седмица редица високопоставени директори на компанията, включително директорът по политиките и Рохан Мишра, който съблюдаваше операциите на приложението Helo в Индия, напуснаха компанията, твърдят източници, запознати с въпроса. Мишра не е отговорил на запитването за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още