IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook отстъпва пред новата регулация в Турция

Компанията създава правно юридическо представителство в страната, за да се съобрази със законовите промени

16:40 | 18.01.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Американският интернет гигант Facebook днес обяви, че е започнал процес по назначаването на юридическо звено, което да служи като неин местен представител в Турция. Ходът е в отговор на нов закон за социалните мрежи, който според критиците има за цел да заглуши несъгласието, предава Ройтерс.

Законът позволява на властите да премахват съдържание от платформите, вместо да блокират достъпа, както правеха в миналото. Всичко това предизвика притеснения, тъй като хората се насочват все повече към онлайн платформите, след като Анкара затегна хватката си над масовите медии.

Компанията твърди, че решението не променя стандартите за общността, които очертават кое е разрешено и кое не във Facebook. Според социалната мрежа не се променя и процесът за разглеждане на искания на правителството.

„Ще оттеглим представителя, ако се сблъскаме с натиск и върху двете“, посочва в изявление компанията, като допълва, че остава ангажирана със запазването на свободното изразяване и на другите човешки права в Турция.

Други компании също си наеха представители, за да отговорят на изискванията на наскоро изменения закон за интернет. YouTube, която е собственост на Google, преди месец заяви, че е взела такова решение.

На компаните, които не се съобразяват със закона, широколентовата им връзка ще бъде намалена с 90%, което по същество ще блокира достъпа до тях.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Whitestar
преди 3 години
Въпреки огромната фамозност на платформата, едва ли някой е запитал дали тя изпълнява действителните си функции, за сближаване на хората и утвърждаване на демокрацията! Това и качество е определено като непроследимо! Защо обаче е подценена науката статистика и защо социолозите мълчат е странен и дори страшен въпрос. Да не би това, което наблюдаваме в момента, като резултат да е ефекта на едно негативно явление, белязано от манипулации, дискриминация и то от конкретни хора?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още