Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Германски регулатор иска WhatsApp да спре да предава данни на Facebook

Регулаторът настоява за заповед, която незабавно да влезе в сила

Германски регулатор иска WhatsApp да спре да предава данни на Facebook

Снимка: Bloomberg L.P. 

Един от най-строгите германски регулатори на данните настоява за издаването на административна заповед, която да спре Facebook да събира потребителска информация от WhatsApp, пише Bloomberg.

Регулаторът в Хамбург иска заповед за незабавно изпълнение преди 15 май поради опасения, че промените в политиката могат да доведат до използването на такива данни за по-мащабни маркетингови и рекламни цели.

„В момента WhatsApp се ползва от близо 60 млн. души в Германия и до този момент е най-широко използваното социално приложение, изпреварвайки дори Facebook”, твърди Йоханес Каспар, който е представител на регулатора. „Следователно е още по-важно да се гарантира, че големият брой потребители, който прави услугата привлекателна за много хора, не води до злоупотреба със силата на данните“.

Още по темата

По-рано тази година WhatsApp забави влизането в сила на новите ѝ политики за поверителност, след като объркването и реакциите на потребителите принудиха чат услугата да обясни по-ясно какви данни събира и как споделя тази информация със своята компания майка – Facebook. През януари главният британски регулатор за защита на данните заяви, че милиони хора са спрели да ползват WhatsApp и са се насочили към алтернативни чат услуги като Telegram и Signal.

Facebook твърди, че разглежда документите, получени от регулатора в Хамбург, и ще отговори така, че да разясни онова, което е неясно, както и какви са целите и ефектът от промените. Освен това твърди, че остава „ангажирана с предлагането на сигурна комуникация на всички“.

„За да бъдем ясни, чрез приемането на актуализираните условия на WhatsApp, потребителите не се съгласяват с разширяване на възможностите ни да споделяме данни с Facebook, а актуализацията не засяга поверителността на техните съобщения с прители или семейство, където и да се намират по света“, посочва още Facebook.

Компанията ще има възможност да отговори на всички въпроси по време на изслушване, обяви регулаторът.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Петата Facebook конференция у нас събира маркетинг експерти и собственици на бизнес