Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

„Бащата“ на дигиталната валута на Facebook напуска концерна

Дейвид Маркъс се присъединява към Meta през 2014 г. от PayPal, като първоначално управлява услугата Messenger

„Бащата“ на дигиталната валута на Facebook напуска концерна

Снимка: Bloomberg L.P.

Дейвид Маркъс, един от основните мениджърите в Meta Platforms Inc. и създател на дигиталната валута Diem, която все още не е реализирана, напуска компанията след седем години в нея, за да преследва осъществяването на други проекти, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

Маркъс, който се присъедини към компанията-майка на социалната платформа Facebook през 2014 г., след като преди това работи в PayPal Holdings Inc., управляваше услугата Messenger в продължение на години, преди да се премести, за да формира звеното за блокчейн технологии през 2018 г.

Той прекарва последните няколко години в изграждането на Novi, дигиталния портфейл на компанията, който стартира през октомври, и създава Diem, дигитална валута, известна преди като Libra.

Реализирането на Diem се оказа трудна задача както за Маркъс, така и за самата компания Meta. Откакто проектът беше обявен през 2019 г., дебютът на валутата продължава да се отлага, а първоначалните амбиции относно мащаба ѝ бяха свити значително.

Напускането на Маркъс увеличава несигурността към дигиталните плащания на Meta, но дългогодишният предприемач и ангелски инвеститор каза, че изпитва копнеж да създаде нещо извън компанията.

„Въпреки че все още има толкова много неща за правене точно след достигането на важен етап с стартирането на Novi, а аз оставам страстен, както винаги, към необходимостта от промяна на нашите плащания и финансови системи – моята предприемаческа ДНК ме подтикваше твърде много сутрини подред, така че не мога да продължавам да я игнорирам“, казва той в публикация в блога. 

Централните банкери и политици изразиха загриженост, наред с други неща, за това, че една новацифрова валута може да наруши глобалните парични потоци и да дестабилизира финансовата система.

На фона на техния натиск вече има значителни промени в концепцията. Първоначалният план беше Libra да бъде хеджирана с кошница от различни валути и държавни облигации. Впоследствие бяха предложени единици Libra, които са здраво свързани с отделните национални валути. Освен това бяха подобрени мерките срещу прането на пари и финансирането на тероризма. Досега обаче стъпките не са достатъчни, за да премахнат съпротивата срещу Diem.

48-годишният Маркъс планира да напусне компанията в края на годината. Стивън Касриел, бившият главен изпълнителен директор на Upwork Inc., който се присъедини към Meta през август 2020 г., ще поеме ролята на Маркъс като ръководител на Novi и други проекти за плащания.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
Как мобилните технологии помагат при репродуктивни проблеми?