Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Cisco трябва да плати почти 1,9 млрд. долара за патентни нарушения

Компанията е осъдена от Centripetal Network за неправомерно ползване на четири патента

Cisco трябва да плати почти 1,9 млрд. долара за патентни нарушения

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американски съдия нареди на Cisco Systems да плати близо 1,9 млрд. долара на компания от Вирджиния, която я обвини в копиране на патентите ѝ за киберсигурност, предава Ройтерс.

След едномесечно съдебно разглеждане на казуса, без провеждането на съдебни заседания, американският окръжен съдия Хенри Морган в Норфолк, Вирджиния, реши, че Cisco е нарушила четири патента, които принадлежат на Centripetal Network от Херндон, Вирджиния. Той не е установил нарушения по пети патент.

В решението, събрано на общо 167 страници, Морган твърди, че е имало несъответствия в доказателствата на Cisco и собствените ѝ технически документи, а тези, които Centripetal е предоставила, са доказали, че тя е права.

Cisco трябва да плати 1,89 млрд. долара, което включва 755,8 млн. долара реални щети, понесени от частната Centripetal, умножени по 2,5, за да отразят „умишленото и грубо“ поведение на Cisco, плюс лихва.

„Cisco не предостави никаква обективна защита по време на процеса“ по отношение на четирите патента, пише Морган.

„Проблемната функционалност е била добавена към продуктите, включени в обвинението, а това е довело до значително увеличение на продажбите на Cisco...“, допълва съдията.

Още по темата

Cisco заяви, че е разочарована от решението „предвид съществените доказателства“, че не е нарушила патентите, а нововъведенията ѝ предшестват въпросните патенти с много години. Компанията планира да обжалва решението.

За последната фискална година Cisco отчете 11,2 млрд. долара нетна печалба при 49,3 млрд. долара приходи.

Centripetal е основана през 2009 г. и се фокусира върху използването на софтуер за засичане на заплахи и firewall хардуер за защита на кибермрежи.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
Бивш китайски технологичен еднорог продава бизнеса си за малко над 1000 долара