IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft почти измести Apple от борсовия трон

След силния отчет акциите на софтуерния концерн поскъпнаха с 4,2%, докато книжата на производителя на iPhone поевтиняха с 0,3%

09:32 | 28.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Силният ръст на цената на акциите на Microsoft Corp за малко да предизвика разместване в челото на класацията на най-големите компании в света по пазарна капитализация в сряда, ден преди производителят на iPhone да отчете своите тримесечни резултати, предава Ройтерс.

Подхранвани от силния тримесечен растеж в бизнеса с облачните изчисления Azure, акциите на Microsoft поскъпнаха с 4,2% до рекордните 323,17 долара за брой, повишавайки пазарната капитализация на производителя на софтуер до 2,426 трлн. долара, малко по-малко от оценката на Apple от 2,461 трлн. долара според данните на Refinitiv.

Акциите на Apple поевтиняха с 0,3% преди отчета, който трябва да бъде представен след биенето на камбаната в четвъртък. Инвеститорите ще се съсредоточат върху това как глобалната криза във веригите на доставки се отразява на способността на компанията да отговори на търсенето на нейните смартфони. 

Акциите на Microsoft поскъпнаха с 45% тази година, като търсенето на облачни услуги, предизвикано от пандемията, стимулира продажбите. Акциите на Apple са нагоре с 12% през 2021 г.

Apple изпревари Microsoft по пазарна капитализация през 2010 г., тъй като iPhone я направи водещата в света компания за потребителски технологии. Двете компании се редуваха като най-високо оценената компания на Wall Street през последните години, а Apple държи титлата от средата на 2020 г.

В отчета си късно във вторник Microsoft прогнозира силен край на календарната година благодарение на процъфтяващия си облачен бизнес, но предупреди, че проблемите във веригите на доставки ще продължат да засягат ключови звена, като тези, които произвеждат лаптопите Surface и конзолите за игри Xbox.

Според Refinitiv анализаторите очакват Apple да отчете увеличение на приходите си за септември с 31% до 84,8 млрд. долара и коригирана печалба на акция от 1,24 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още