IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard Chartered стана първата банка, забранила ползването на Zoom

Редица компании са притеснени за киберисурността на служителите си

11:58 | 15.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Standard Chartered е първата голяма международна банка, която казва на служителите си да не използват Zoom Video Communications по време на пандемията заради опасения за киберсигурността, сочи бележка, разгледана от Ройтерс.

Съобщението, изпратено миналата седмица от главния изпълнителен директор Бил Уинтърс до мениджърите, също така предупреждава срещу използването на платформата Google Hangouts на Alphabet за виртуални срещи.

Нито една от услугите не предлага нивото на криптиране на разговорите, които конкуренти като Cisco System, Webex, Teams на Microsoft или Blue Jeans Network имат, твърдят представители на индустрията.

Говорителка на Standard Chartered е отказала да коментира темата пред Ройтерс. Тя твърди, че киберисурността остава основен приоритет и служителите ползват няколко специални инструмента за аудио и видео конферентни разговори.

Базираната в Лондон банка е поредната компания, която се дистанцира от Zoom, след като се оказа, че услугата има сериозни проблеми със сигурността, а външни лица успяват да се намесят в във видео разговорите на потребителите. Тези инциденти, наречени още “Zoombombing”, се случват на всякакви потребители – от семейства и приятели, които си общуват по време на изолацията, до бизнес срещи.

През март Zoom имаше около 200 млн. души, които използваха системата ѝ всеки ден, от 10 млн. към края на миналата година.

Банките например имат особени притеснения за киберсигурността заради регулациите, съгласно които могат да бъдат наказани по-строго за излагане на потребителска информация.

Екипът на Standard Chartered използва предимно Blue Jeans, твърдят двама служители, които нямат право да коментират публично въпроса и са пожелали да останат анонимни.

Банката се присъединява към други организации, като Space X и системата на обществените училища в Ню Йорк, които налагат рестрикции на Zoom.

В изявление Zoom заяви, че много от глобалните ѝ клиенти, включително финансови фирми, телекомуникационни компании, университети и правителствени агенции са направили “изчерпателни прегледи на сигурността“ на нейните технологии и са я избрали за своя услуга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още