Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Цената на медта „лети“ като акциите на групата FANG

Металът държи цени от около 7000 долара за тон, като се очаква глобалният тласък към електрификация да подсили допълнително растежа на стойността му

Цената на медта „лети“ като акциите на групата FANG

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Медта поскъпва до 7000 долара за метричен тон на Лондонската борса за търговия с метали, като ръстът в цената ѝ надхвърля 60% спрямо дъното, което достигна в края на март. Индустриалният метал се търгува на нива, които не са виждани на пазарите от 2018 г. насам въпреки нарастването на броя на заразените с коронавирус в Европа и извън континента и очакванията за излишък през 2021 г., съобщава Bloomberg. 

Още по темата

Причината за тази тенденция е Китай, доминиращ на пазара, на който се търгуват около 24 млн. тона мед годишно благодарение на силното възстановяване на икономиката на азиатската страна от пандемията.

Отскокът на цената на метала от четиригодишните минимуми през март наподобява ралито при акциите на компаниите от групата FANG (Facebook, Amazon, Netflix и Google). Ралито при медта надминава очакванията, като се има предвид, че най-песимистичните прогнози за прекъсванията на доставките, свързани с пандемията, не са потвърдени.

Производството на мед в Перу спада през август спрямо месец по-рано, засегнато от недостига на работници.  От друга страна производството в Чили, най-големия износител на мед в света, се увеличава. Управляваната от BHP Group чилийска мина Escondida, най-голямата мина за мед в света, успя да предотврати стачка на работниците през миналата седмица.

Промишленото производство в Китай набира скорост, повишавайки се с 6,9% през септември спрямо същия месец преди година, тъй като търсенето на багери скочи заедно с продажбите на автомобили.

Фискалните стимули, предстоящото обявяване на петгодишния план на Пекин, който ще стимулира инвестициите в чиста енергия, и експанзивната парична политика подкрепят възстановяването. Междувременно поскъпващият юан увеличи покупателната способност на потребителите.

Влиянието на Китай едва ли е някаква новина - или нещо изненадващо, като се има предвид, че това е единствената голяма икономика, която Международният валутен фонд (МВФ) очаква да се разшири през 2020 г.

При индустриалните метали обаче тази година Китай бележи значително увеличение на своето влияние. Понастоящем на страната се падат повече от 50% от търсенето на никел, стомана, мед и алуминий, твърдят анализатори от BMO Capital Markets - дял, до който само Япония се приближава.

Всъщност динамиката на Китай е достатъчна, за да върне медта към възходяща тенденция след краткотрайния спад по-рано този месец, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп беше диагностициран с коронавирус. Това се дължи отчасти на факта, че запасите са все още близки до историческите минимуми, което предоставя допълнително пространство на цента на медта да се повиши при всяко едно прекъсване на доставките.

Петгодишният план на Китай трябва да включва достатъчно разходи за електрификация, чиста енергия и електрически автомобили, които използват четири пъти повече мед, отколкото стандартното превозно средство. Появиха се прогнози, че електромобилите ще съставляват основната част от растежа на медта през следващото десетилетие, заедно със съпътстващата ги зарядна инфраструктура.

Остава въпросът дали това ще бъде достатъчно, за да удържи възходящата тенденция при цената на метала на или в близост до сегашните нива, особено ако приливът на поръчки от страна на Китай започне да омеква преди останалата част от света да се възстанови от пандемията или преди петгодишният план на Пекин и зелените му амбиции да влязат в сила.

Цената за тон мед от над 6000 долара също е по-вероятно да насърчи компаниите да одобряват нови проекти, както направиха след 2017 г., посочват анализатори от CRU Group в септемврийско проучване.

Фокусираните върху желязната руда миннодобивни компании, които търсят диверсификация, също могат да се насочат към медта с по-голям ентусиазъм.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 месец
Неслучайно от месеци казвам, че трябва да се инвестира в мед, мед, мед, мед, мед.

Още от Суровини
Медта поскъпна до нов седемгодишен връх