IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола тръгнаха нагоре, но пренасищането продължава да тревожи пазара*

Цените достигнаха до най-ниското си ниво от близо година в четвъртък, ден след най-голямото си еднодневно рали от две години насам

10:16 | 28.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола поскъпнаха с над 2% в петък, успявайки да си върнат част от загубеното по време на предишната сесия, но тревогите за растящите американски запаси продължават да държат пазарите под напрежение, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 2,14% до 53,86 долара за барел. От своя страна американският лек суров петрол WTI увеличава цената си с 2,49% до 45,72 долара за барел.

Ръстовете идват, след като през последните дни стойността на „черното злато“ отписа значителна част. В понеделник и двата сорта се разделиха с по близо 5% от цената си.

Цените достигнаха до най-ниското си ниво от близо година в четвъртък, ден след най-голямото си еднодневно рали от две години насам, дръпнати надолу от притесненията за световната икономика и пренасищането на пазара.

„За момента фондовият пазар и петролният пазар ще се отразяват взаимно“, посочва анализаторът Ан Йеа Ха от Kiwoom Securities. „Тревогите за световното икономическо забавяне натежават върху движението на фондовия пазар и цените на петрола не са освободени от тези притеснения“, допълни той.

Американските запаси през седмицата, свършваща на 21 декември, нараснаха с 6,9 млн. барела до 448,2 млн. барела заради ръста на активността в рафиниращия сегмент, става ясно от данни, публикувани в четвъртък от  Американския петролен институт.

САЩ се превърнаха в най-големият производител на суров петрол, добивайки 11,6 млн. барела дневно – повече както от Саудитска Арабия, така и от Русия.

Междувременно руският енергиен министър Александър Новак заяви в четвъртък, че нарастващият протекционизъм и непредсказуемостта на американската администрация са допринесли значително за волатилността на петрола в световен мащаб през последните две години.

Новак съобщи също така, че Русия възнамерява да съкрати добива си на суров петрол с между 3 и 5 млн. тона през първата половина на 2019 г. в рамките на споразумението между страните производителки от ОПЕК и техните съюзници, която влиза в сила през януари.

*Информацията е актуална към 9:20 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още