IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новини за напредък по ядреното споразумение с Иран понижиха цената на петрола*

Ако Съединените щати отменят санкциите срещу Иран, страната може да увеличи доставките на петрол

11:15 | 19.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цената на петрола се отдръпна от двумесечен връх след новините, че САЩ и Иран са постигнали напредък по възобновяване на ядреното споразумение, което би увеличило доставките на суров петрол, съобщи Ройтерс.

Цените се сринаха след съобщенията от руския посланик в ООН Михаил Улянов, че е постигнат значителен напредък. Спадът беше ограничен,  след като той заяви в Twitter, че преговарящите се нуждаят от повече време, за да финализират споразумението.

Цената на фючърсите върху сорта Брент се понижава с 1,14% до 67,93 долара, докато американският лек суров петрол поевтинява с 1,22% до 64,70 долара за барел.*

Ако Съединените щати отменят санкциите срещу Иран, страната може да увеличи доставките на петрол.
„Това може да увеличи значително количеството суров петрол на пазара, поради което сега цените се движат надолу“, каза Боб Яугер от Mizuho.

По време на вчерашната сесия глобалният бенчмарк Брент достигна 70 долара за барел за първи път от март, подкрепен от очакванията за възстановяване на търсенето.

Междувременно Великобритания облекчи още ограниченията за борба с коронавируса в понеделник, като Европа също започва да отваря отново градовете и плажовете си. Новите случаи в Съединените щати намаляха драстично и Ню Йорк отмени изискването да се носи маска за ваксинираните хора.

Според анализаторите възстановяване на търсенето на горива през втората половина на годината все още подкрепя много цените на петрола и това ще продължи до края на годината. А новината за Иран вероятно ще понижи с няколко долара цената в прогнозите на анализаторите до края на годината.

В същото време вълна от покупки на петрол от преработватели в Китай и Япония вдигна спот премиите на физическия пазар в Азия, увеличавайки признаците за нарастващо глобално търсене.

Спот премиите за суровините, предпочитани от китайски и японски рафинерии, като руската ESPO и катарската Al-Shaheen, са нараснали до няколкомесечни върхове, според търговци, пожелали анонимност, съобщи Bloomberg.

Петролните рафинерии и търговците претеглят смесените сигнали от азиатския пазар, тъй като пандемията от коронавируса причини неравномерно възстановяване. Докато ключовият вносител на суров петрол Индия беше силно ударен от нова вълна от Covid-19, други държави, особено Китай, продължават да се справят добре. Тези признаци на напредък допълват доказателствата за възстановяване в Европа и търсенето в САЩ, подкрепящи ръстовете на фючърсните пазари.

*Информацията е актуална към 09:35 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още