IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава да поевтинява в очакване на финалното споразумение на ОПЕК*

Анализаторите все още се надяват да има някаква форма на намаляване на предлагането

10:11 | 07.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават и в петък под натиска на отложеното финалното решение за намаляване на добива от страна на Организацията на страните произоводителки на петрол (ОПЕК), която очаква подкрепата на Русия - страна извън картела, обобщава картината Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през януари поевтиняват с 0,93% до 51,01 долара за барел. Сортът Брент също отчита спад в цената си с 0,93% до 59,50 долара за барел.

Цените се понижават и днес, след като петролът поевтиня с около 3% в четвъртък. Ситуацията в момента се дължи на приключилата вчера среща на ОПЕК в централата им във Виена, на която не бе обявено решение за намаляване на добива на петрол.

Анализаторите все още очакват да има решение под някаква форма за намаляване на предлагането.

Производителите на петрол бяха засегнати от 30-процентното понижение на цените на суровината от октомври насам, докато предлагането се повишава на фона на по-слабите перспективи за търсенето заради забавянето на глобалната икономика.

Производството на петрол от страна на най-големите производители – ОПЕК, Русия и САЩ, е нараснало с 3,3, млн. барела петрол на ден от края на 2017 г. до 56,38 млн. барела на ден, което отговаря на почти 60 процента от световното потребление. Обемът, с който е нараснало производството, се равнява на произвеждания петрол от страна на един от големите производители от ОПЕК – Обединените арабски емирства.

Ръстът на производството в световен мащаб до голяма степен се дължи на големия скок при производството в САЩ, което от началото на 2016 г. се е повишило с 2,5 млн. барела на ден до рекордните 11,7 млн. барела на ден. Това превърна САЩ в най-големия производител на петрол в света. В резултат на това през миналата седмица САЩ са изнесли повече суров петрол и гориво, отколкото са внесли за първи път от 1973 г. насам.

Междувременно златото е напът да изпрати най-добрата си седмица от август насам, като в ранните часове в петък контрактите с доставка през февруари следващата година поскъпват с 0,08% до 1244,60 долара за тройунция.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,06% до 96,83 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,07% до 112,76 йени. Австралийският долар обаче поевтинява с 0,25% до 0,7218 долара.

* Информацията е актуална към 9:33 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още