Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Понижение на запасите и подобрена прогноза за търсенето оскъпиха петрола*

ОПЕК повиши очакванията си за световното търсене на „черно злато“ през тази година

Понижение на запасите и подобрена прогноза за търсенето оскъпиха петрола*

Снимка: Bloomberg

„Черното злато“ поскъпва, след като данните от индустрията показаха, че запасите от петрол в САЩ са намалели повече от очакваното, а ОПЕК повиши перспективите си за търсенето. Въпреки това ръстовете бяха ограничени от притесненията за коронавируса, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 1,38% до 64,55 долара, докато тези върху американския лек суров петрол (WTI) повишават цената си с 1,41% до 61,03 долара.

Признаците за силно икономическо възстановяване в Китай и Съединените щати подкрепиха цените на петрола, но опасенията относно спирането на ваксини и нарастващите случаи на заразени с коронавирус в Индия и Бразилия ограничиха повишенията в цената на суровината.

„Продължаващите неуспехи при ваксините и заразените в световен мащаб, които наближават пика от януари, вероятно ще бъдат ограничение за поскъпването на суровия петрол в краткосрочен план. В същото време постоянният оптимизъм относно възстановяването в САЩ и в света изобщо, който е на прага на излизането от кризата с COVID, подкрепя цените“, каза Вандана Хари, енергиен анализатор в Vanda Insights.

Отслабващият щатски долар също „даде лек тласък нагоре през последните дни, но нямаше голям бичи стимул, който да освободи суровия петрол от тесния диапазон на търговия“, каза тя.

По-слабата американска валута, която достигна триседмичен минимум, прави покупките на суров петрол по-евтини за страни, които използват други валути.

В същото време Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) подобри прогнозата си за световното търсене на петрол през тази година. Сега групата очаква то да нарасне с 5,95 милиона барела на ден през 2021 г., което е със 70 хил. барела повече спрямо предходната прогноза от миналия месец.

„Това беше добра прогноза за пазара, който се тревожеше за въздействието на продължаващата пандемия“, казват анализаторите от ANZ Research.

Допълнителна подкрепа за „черното злато" бяха данните от Американския петролен институт, които показват, че запасите от суров петрол са намалели с 3,6 милиона барела през седмицата, приключила на 9 април, в сравнение с прогнозите за спад от около 2,9 милиона барела от анкетирани от Ройтерс анализатори.

Търговците чакат официалните данни за запасите от Американската администрация за енергийна информация (EIA) по-късно днес.

Пазарните ръстове се ограничават от опасенията за увеличеното производство на петрол в САЩ и нарастващото предлагане от Иран в момент, когато ОПЕК и нейните съюзници планират увеличение на добива от май.

*Информацията е актуална към 09:32 часа българско време

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Петролът се устремява към цена от 70 долара за барел