IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на кои компании да следим през 2022 г.?

Как пазарът ще реагира на новините за метавселена, електромобили, зелена енергия, коментира Здравко Пиринлиев, инвестиционен анализатор в „БенчМарк“

13:39 | 22.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/ Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/ Bloomberg

Инвеститорите трябва да внимават, защото колкото по-висока става цената на една акция и като цяло цената на един финансов инструмент, толкова по-рязко и негативно пазарът реагира на лошите новини. За това предупреди в „Bloomberg TV Bulgaria Интервю" Здравко Пиринлиев, инвестиционен анализатор в „БенчМарк“.

„Обикновено, ако се случи така, че компанията не оправдае и не отчете прогнозите, които вече е дала, е възможно да видим една по-сериозна обезценка при акциите й“, посочи той.

Здравко Пиринлиев е сигурен, че Meta (Meta Platforms, собственик на социалната мрежа Facebook) ще бъде актуална, не само през следващата година, а през следващите няколко години. „Не бива да забравяме, че естественият начин, по който интернет ще се развие, е именно с оглед разрастването на виртуалната реалност“, убеден е той.

„Това е една компания, която зад гърба си има един изключително стабилен бизнес, много сериозен финансов и интелектуален капитал и шансовете след десет години една огромна част от приходите да бъдат реализирани именно на база тази виртуална реалност са доста големи", прогнозира анализаторът. 

Що се отнася до рисковете, свързани с големите съдебни процеси и обвинения срещу компанията, Здравко Пиринлиев припомни: „Facebook е такава компания, която винаги е имала проблеми от такова естество, не само по отношение на социална отговорност към обществото, а дори относно съхранението и обработката на личните данни".

Той очаква, че тези проблеми  тепърва ще имат своите проявления, особено около метавселената, защото там със сигурност събирането и обработката на лични данни ще бъде по-съществено, отколкото в социалната мрежа Facebook. „Но, от друга страна, не бива да забравяме, че това са събития, които имат доста по-краткотраен ефект върху акциите", посочи анализаторът.

Той отбеляза, че за инвеститорите обикновено спадовете се явяват добри нива, спрямо които да се позиционираш от гледна точка на по-дългосрочна инвестиция. „Но предвид факта, че историята на Facebook е такава – с много конфликтни ситуации, това е нещо, което няма да изчезне скоро и може да продължи да оказва негативно влияние, поне в краткосрочен план“, очаква Пиринлиев.

През последните няколко години в целия технологичен сектор се появиха две групи компании със значителен потенциал за растеж. Това от една страна са компаниите, които се занимават с киберсигурността, а други - с облачните услуги.

Кои от компаниите, които се занимават с киберсигурност и облачни услуги, ще представляват интерес в сектора и защо? Трябва ли инвеститорите в акции на електромобили да запазят оптимизма си? С какво се различават и с какво си приличат Tesla и Lucid? Коя ще бъде следващата Tesla? С какво ще ни изненада автономния автомобил на Apple? Кои са привлекателните китайски компании? Подценен ли е бизнесът на Ali Baba? Каква е тежестта на социалната отговорност и отговорността към околната среда при вземането на инвестиционни решения? Кои са интересните ETF-и? Накъде да се насочат инвеститорите, които искат да имат по-диверсифицирано портфолио?

Този материал не е препоръка за инвестиционно решение.

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "Bloomberg TV Bulgaria Интервю" можете да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още