Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Планът „Юнкер“ надхвърли първоначалната цел от 315 милиарда евро инвестиции

С подкрепата на бюджетна гаранция от ЕС и на собствените ресурси бяха одобрени 898 действия, които ще доведат до инвестиции за 335 милиарда евро в съюза

Планът „Юнкер“ надхвърли първоначалната цел от 315 милиарда евро инвестиции

Снимка: Ройтерс

От юли 2015 г. Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), познат и като Плана „Юнкер“, е привлякъл 335 млрд. евро допълнителни инвестиции в ЕС.

С подкрепата на бюджетна гаранция от ЕС и на собствените ресурси, предоставени от групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), бяха одобрени 898 действия, които се очаква да доведат до инвестиции за 335 милиарда евро в 28-те държави в ЕС. Това е повече от първоначалната цел от 315 милиарда евро, определена през 2015 г., когато ЕФСИ предостави съдействие за преодоляване на недостига на инвестиции заради на финансовата и икономическата криза, посочва ЕК.

Очаква се 700 000 малки и средни дружества да се възползват от подобрен достъп до финансиране. Предвид успеха на ЕФСИ, Европейският съвет и Европейският парламент се споразумяха миналата година за удължаване на неговото действие, както и за увеличаване на мащаба му на 500 милиарда евро до края на 2020 година.

Още по темата

Работни места и растеж

По оценка на икономическия отдел на ЕИБ дейностите по ЕФСИ вече са подкрепили над 750 000 работни места. Изчисленията показват, че благодарение на плана БВП на ЕС вече се е увеличил с 0,6 %, като се очаква до 2020 г. увеличението да бъде 1,3 на сто. Две трети от привлечените 335 милиарда евро са частни средства.

Измерено спрямо размера на икономиката, най-голямо е въздействието в държавите, които бяха тежко засегнати от кризата - Кипър, Гърция, Ирландия, Италия, Португалия и Испания.

Финансираните начинания

Планът „Юнкер“ позволява на групата на ЕИБ да финансира дейности, които са „по-опасни“ в сравнение с обичайните ѝ инвестиции. Често подкрепените от ЕФСИ проекти са много новаторски, осъществяват се от малки дружества без кредитна история или обединяват по-малки инфраструктурни нужди по области и географски обхват. Подкрепата за такива проекти изискваше от групата на ЕИБ да разработи нови финансови средства, например рисков дълг с белези на собствен капитал или инвестиционни платформи. Планът позволява също на ЕИБ да одобрява по-голям брой проекти, отколкото би било възможно без гаранция от бюджета на ЕС, както и да достига нови клиенти: 75 на сто от получателите на подкрепа са нови за банката, посочва още БТА.

Ако привлечените инвестиции се разглеждат спрямо БВП, сред държавите начело са Гърция, Естония, Литва, България и Финландия. Примерите за това са от новаторски решения в областта на здравеопазването в Испания до кръгова икономика в Чехия и производство на храни в Гърция.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Защо антимигрантската реторика се развихря преди избори