IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В ЕС се споразумяха за намаляване на банковите такси при обмен на еврото

Страните от еврозоната вече се ползват от много ниски или нулеви такси, когото плащат с карта или теглят пари в брой в други държави от валутния съюз

20:47 | 19.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преговарящите от Европейския парламент и страните членки на ЕС се споразумяха днес да намалят банковите такси при разплащанията в евро в ЕС за граждани на страни от блока, които не използват еврото, предаде ДПА, цитиран от БТА.

Страните от еврозоната вече се ползват от много ниски или нулеви такси, когото плащат с карта или теглят пари в брой в други държави от валутния съюз, както и когато прехвърлят пари там.

Според постигнатото днес споразумение извършването на трансгранично разплащане в евро ще струва колкото местна трансакция в местна валута.

Споразумението е голяма стъпка за потребителите и компаниите в ЕС, каза австрийският финансов министър Хартвиг Льогер, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Когато хората изберат да плащат в родната си валута в чужбина почти винаги е в техен ущърб, сочи проучване от миналата година на Европейската потребителска организация (BEUC).

В бъдеще обменните курсове ще трябва да бъдат ясно обявени.

Днешното споразумение трябва да бъде одобрено от евродепутатите и страните членки - стъпка, която се очаква да бъде формалност.

Предвижда се новите правила да влязат в сила от средата на декември догодина, като изискванията за прозрачност ще се въведат година по-късно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още