IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли идването на Google Pay у нас да увеличи мобилните разплащания?

Близо 100% от терминалите у нас имат възможност да приемат безконтактни плащания, което е добра основа за мобилните портфейли, смята Иван Хаджов, Mastercard

10:00 | 22.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С навлизането на Google Pay у нас можем да очакваме по-голямо проникване на мобилните плащания и масово навлизане на мобилните портфейли. Това каза Иван Хаджов, мениджър бизнес развитие в Mastercard, в предаването “UpDate” с водещ Бойчо Попов.

“България е сред лидерите в света по инфраструктура за безконтактни плащания”, посочи Хаджов. Той отбеляза, че близо 100% от терминалите у нас имат възможност да приемат безконтактни плащания и определи това като добра основа за мобилните портфейли.

“През тази година има четирикратно увеличение на броя на трансакциите с мобилни портфейли, обемът - изхарчените суми, е пет пъти по-голям. Това е тенденция, която не само ще се задържи, но и ще се ускори”, коментира гостът.

По думите му ускореното преминаване към дигитални плащания до голяма срепен се дължи на пандемията, тъй като тя има подобно отражение върху много индустрии.

“Електронната търговия например отчита ръст от 20-30% в Европа”, посочи Хаджов.

“Безспорно пандемията е фактор, които ускорява дигитални разплащания във физическия свят - виждаме преминаване от плащане в кеш към картови разплащания и от картови разплащания към такива с мобилни портфейли”, смята той.

Как Google Pay решава проблема със сигурността на плащанията и каква е ролята на токенизацията в процеса - вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “UpDate” гледайте тук.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
rsk3568
преди 3 години
Фен съм на без контактните разплащания но това в статията мога да кожа, че не е така:100 % АТМ без контактни = 10 %Google Pay, но има уловка - трябва да ползваш Револют или други подобни на него и чак тогава Google Pay.Колко хора в БГ ползжат Револют или други подобни на него 0,1 %Лек ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още