Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Технологии

Може ли идването на Google Pay у нас да увеличи мобилните разплащания?

Близо 100% от терминалите у нас имат възможност да приемат безконтактни плащания, което е добра основа за мобилните портфейли, смята Иван Хаджов, Mastercard

Може ли идването на Google Pay у нас да увеличи мобилните разплащания?

Снимка: Pixabay

С навлизането на Google Pay у нас можем да очакваме по-голямо проникване на мобилните плащания и масово навлизане на мобилните портфейли. Това каза Иван Хаджов, мениджър бизнес развитие в Mastercard, в предаването “UpDate” с водещ Бойчо Попов.

“България е сред лидерите в света по инфраструктура за безконтактни плащания”, посочи Хаджов. Той отбеляза, че близо 100% от терминалите у нас имат възможност да приемат безконтактни плащания и определи това като добра основа за мобилните портфейли.

“През тази година има четирикратно увеличение на броя на трансакциите с мобилни портфейли, обемът - изхарчените суми, е пет пъти по-голям. Това е тенденция, която не само ще се задържи, но и ще се ускори”, коментира гостът.

По думите му ускореното преминаване към дигитални плащания до голяма срепен се дължи на пандемията, тъй като тя има подобно отражение върху много индустрии.

“Електронната търговия например отчита ръст от 20-30% в Европа”, посочи Хаджов.

“Безспорно пандемията е фактор, които ускорява дигитални разплащания във физическия свят - виждаме преминаване от плащане в кеш към картови разплащания и от картови разплащания към такива с мобилни портфейли”, смята той.

Как Google Pay решава проблема със сигурността на плащанията и каква е ролята на токенизацията в процеса - вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “UpDate” гледайте тук.

 
По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
2
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Фен съм на без контактните разплащания но това в статията мога да кожа, че не е така:100 % АТМ без контактни = 10 %Google Pay, но има уловка - трябва да ползваш Револют или други подобни на него и чак тогава Google Pay.Колко хора в БГ ползжат Револют или други подобни на него 0,1 %Лек ден!

Още от Технологии
Иван Атанасов поема ръководството на офиса на Uber в България