IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските телекоми споделят данни в опит за битка с коронавируса

Те имат информация за движението и струпването на хора в градовете, която може да е полезна на властите

18:25 | 18.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Мобилните оператори споделят данни със здравните власти в Италия, Германия и Австрия в опит да им помогнат да се борят с коронавируса. За целта телекомите следят дали хората се съобразяват с ограниченията за движение, докато същевременно въпросните компании спазват европейските закони за опазване на личната информация, предава Ройтерс.

Данните, които са анонимни, позволяват за следене концентрацията и движението на потребителите в „горещите зони“, където Covid-19 набра сили.

Това е по-лек подход от този на страни като Китай, Тайван и Южна Корея, които използват данни за локацията на смартфоните, за да следят потребителите, които са дали положителни проби за коронавирус или са под карантина.

Азиатският подход показа впечатляващи резултати. В Европа подходът е за следене съобразяването с общата карантина, за да се забави пандемията.

В Германия, където училища и ресторанти затварят врати, а на хората е казано да работят от домовете си, ако е възможно, данните, подадени от Deutsche Telekom, предлагат подробна информация за това дали гражданите се съобразяват с правилата, коментира президентът на Robert Koch Institute Лотар Вайлер.

„Ако хората останат мобилни, колкото бяха преди седмица, ще бъде трудно да овладеем вируса“, допълва той.

Германия навлиза в експоненциална фаза на пандемията, посочва Вайлер, предупреждавайки, че без намаляване на контактите лице в лице, около 10 млн. души могат да бъдат заразени в рамките на два до три месеца.

Случаите на коронавирус в Германия се увеличиха с повече от 1000 за една нощ до 8198. Жертвите на Covid-19 в страна са 12.

Италия и Австрия

В Италия мобилните оператори Telecom Italia, Vodafone и WindTre предлага на властите агрегирани данни за движението на хората.

Регионът Ломбардия използва информацията, за да види колко хора нарушават стриктната карантина. Движенията, надхвърлящи 300-500 метра, са намалели с около 60 на сто от 21 февруари, когато беше установен първият случай в района на Кодоньо.

„Когато е технически възможно и законово допустимо, Vodafone иска да съдейства на правителствата да правят анализи, базирани на големи, анонимни бази от данни“, посочва главният изпълнителен директор Ник Рийд.  

Австрия наложи национална карантина, след като коронавирусът се разпространи сред ски туристи в Тирол, които, след като се върнаха у дома, прехвърлиха Covid-19 в Централна и Северна Европа.

Telekom Austria, който оперира с бранда A1, споделя резултати от приложение за анализ на движението, разработено от Invenium, отделно звено на Graz University of Technology.

Инструментът отговаря на изискванията на GDPR в Европа, който ограничава събирането на чувствителна потребителска информация без изричното знание на собственика ѝ.

„С тези данни е възможно да визуализираме потоците на движение на групи от хора“, коментира говорителят на A1 Ливия Дандреа-Боем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още