Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Германия инвестира 700 млн. евро в 6G

Това е единственият начин да укрепим технологичния суверенитет на Германия и Европа в дългосрочен план, казва министърът на научните изследвания

Германия инвестира 700 млн. евро в 6G

Снимка: EPA

5G мрежата все още е в зародиш дори в Германия - до момента има само няколкостотин пълноценни излъчващи станции, но федералното правителство вече възнамерява да постави основите за комуникацията на утрешния ден: 6G мрежата, която ще наследи 5G около 2030 година. Федералният министър на научните изследвания Аня Карличек (CDU) дава началото на изследователска инициатива за 6G мрежа и ще осигури около 700 милиона евро за нея до 2025 година, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt.

„6G ще бъде мобилната технология за данни на бъдещето и ще определи и дори ще революционизира нашата комуникация през следващото десетилетие“, казва Карличек пред Handelsblatt. „Вече трябва да мислим за вдругиден и да помогнем в оформянето на новите ключови технологии и стандарти в комуникационните технологии още от самото начало". 

4G или LTE е първият безжичен широколентов интернет, а 5G се планира да го изведе на ново ниво през следващите няколко години. „С 6G данните ще се предават повече от 100 пъти по-бързо, отколкото с 5G - с големи предимства за мобилната комуникация за всеки отделен човек, но също така и за нашата индустрия и селско стопанство“, казва Карличек. „Ако искате да развиете целия потенциал, не можете да избегнете 6G“, казва тя.

Още по темата

Министърът споменава разширената реалност като пример, в който хората могат да бъдат предавани и прожектирани в 3D - с висока разделителна способност и в реално време - на мобилни устройства или в пространства. „Това отваря нови възможности за сътрудничество от разстояние, не само в ежедневния офис, но и в производството“, казва тя. В медицинското обслужване, например, лечението от разстояние (телемедицината) може да достигне нови измерения.

Но смелият нов 6G свят може да бъде реализиран само с огромни инвестиции: „Това е единственият начин да укрепим технологичния суверенитет на Германия и Европа в дългосрочен план. Не искаме да бъдем зависими от другите в бъдеще“, каза Карличек, имайки предвид продължаващия дебат за ролята на китайския доставчик на мрежово оборудване Huawei при създаването на 5G мрежата.

ЕС също започна голяма инициатива за 6G през януари. Под ръководството на Nokia 25 участници обединиха усилията си в проекта Hexa-X, за да стимулират развитието на технологията. Ericsson пое ролята на технически мениджър. От Германия участват компаниите Siemens и Intel, както и Техническите университети в Кайзерслаутерн и Дрезден.

За разлика от 5G мрежата, този път европейската индустрия трябва да развие мрежата съвместно с ЕК - и да ангажира тясно държавите членки, за да направи финансирането възможно най-ефективно.

Комисията осигурява 900 милиона евро за целта, а заедно с компаниите общата инвестиция трябва да възлиза на най-малко 1,8 млрд. евро. Като цяло това трябва да генерира общи инвестиции от около 10 милиарда евро в Европа, поне според концепцията за Hexa-X.

В Германия Свободната провинция Бавария също стартира по-малък 6G проект през март, който има за цел да обедини заинтересованите страни в провинцията. Местният министър по икономическите въпроси финансира проекта Thinknet 6G с почти 5 млн. евро до 2023 година. Nokia, чиято централа в Германия е в Мюнхен, пое управлението на участващите компании. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Казусът Huawei предизвиква нов международен търговски спор – с Швеция