IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай заплаши Индия със санкции, ако блокира Huawei

Предстои Индия да вземе важни решения за това кой да работи по 5G мрежите ѝ

16:57 | 07.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай е препоръчал на Индия да не забранява на Huawei Technologies да прави бизнес в страната, в противен случай ще има последствия за индийските фирми, работещи в Китай, твърдят двама източници на CNBC, запознати с въпроса.

През следващите няколко месеца предстои Индия да проведе тестове за инсталирането на следващото поколение 5G мрежи, но все още не е решила дали да покани китайски производители на телекомуникационно оборудване, обяви ресорният министър Рави Шанкар Прасад.

Huawei, най-големият производител в света на такова оборудване, стои в центъра на геополитическия спор между САЩ и Китай. През май администрацията на американския президент Доналд Тръмп постави Huawei в черния си списък заради опасения за националната сигурност. Съединените щати дори призоваха своите съюзници да не използват оборудване на Huawei, което според страната може да бъде използвано от Китай за шпионаж.

Двама източници, запознати с вътрешните дискусии в Ню Делхи, твърдят, че индийският посланик в Пекин Викрам Мисри е бил привикан в Китайското външно министерство на 10 юли, за да чуе опасенията на страната по отношение на американската кампания да задържи Huawei извън 5G мобилната инфраструктура в глобален мащаб.

По време на срещата китайските власти са заявили, че може да има “обратни санкции” за индийските фирми, работещи в Китай, ако Индия блокира Huawei след натиск от страна на Вашингтон, твърди един от източниците.

В отговор на въпроси на Ройтерс, външното министерство на Китай е коментирало, че Пекин се надява, че Индия ще вземе независимо решение за 5G кандидатите.

“Huawei дълго е извършвала операции в Индия и всички са наясно колко е помогнала за развитието на индийското общество и икономика”, коментира говорителката на компанията Хуа Чунин.

“По проблема с китайските компании, участващи в изграждането на 5G мрежата в Индия, ние се надяваме, че индийската страна ще вземе независими и обективни решения и ще предостави справедлива и недискриминираща търговска среда за инвестициите и операциите на китайските компании”.

Индийското министерство на външните работи не е отговорило на запитванията за коментар по въпроса.

Индийските компании имат доста по-малко присъствие в Китай от другите големи икономики. Но фирми като Infosys, TCS, Dr Reddy’s Laboratories, Mahindra & Mahindra се занимават с производство, здравеопазване, финансови услуги и аутсорсинг в страната.

Потенциален удар върху Huawei може да възроди напрежението в отношенията между Индия и Китай, точно когато двете страни се опитват да положат големи усилия, така че старите им териториални спорове да не ескалират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още