Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Трети път за щастие: T-Mobile US и Sprint правят нов опит за сливане

В новото дружество Deutsche Telekom ще държи само 42 на сто, а японската Softbank - 27 на сто. 31 на сто ще са в ръцете на по-малки акционери

Трети път за щастие: T-Mobile US и Sprint правят нов опит за сливане

Снимка: Getty Images News

Раздвижване на  американския мобилен пазар: Германската телеком компания  Deutsche Telekom изпраща своето северноамериканско дъщерно дружество T-Mobile US в обятията на Sprint на Softbank. Двете страни са се споразумели с обвързващо споразумение „да съберат двете компании заедно, за да формират по-голяма компания", обяви Deutsche Telekom. 

В новото дружество Deutsche Telekom ще държи само 42 на сто, а японската Softbank - 27 на сто. 31 на сто ще са в ръцете на по-малки акционери. В момента Deutsche Telekom държи 63 на сто от дъщерното си дружество T-Mobile US, докато 85% от Sprint са собственост на японската Softbank Group.

T-Mobile US и Sprint ще се слеят в рамките на размяна на акции, става ясно от обявлението. Сделката оценява Sprint на около 26 млрд. долара, а към тази сума следва да се добави и дългът в размер на 32 млрд. долара. Заедно с дълговете новият концерн би имал пазарна стойност от 146 млрд. долара (около 120 млрд. евро). Интересният въпрос е дали този път властите ще разрешат сделката. 

Двете компании се надяват на сериозни икономии. Новата компания би била почти толкова голяма, колкото големите конкуренти AT&T и Verizon, превръщайки се в сериозен техен конкурент. За потребителите обаче това може да доведе до повишени разходи, тъй като изчезва важен пазарен участник. 

Sprint се опита да поеме T-Mobile преди повече от три години. Тъй като тогавашното правителство на САЩ изрази загриженост по отношение на конкуренцията, Sprint се отказа от проекта. През октомври отново се заговори за сливане, но и този план се провали. 

Sprint и неговият собственик, японската компания Softbank, търсят партньор от дълго време, тъй като операторът има сериозни проблеми. Дружеството има високи дългове и в последно време отчете редица загуби.

От друга страна T-Mobile привличаше постоянно нови клиенти. Между другото компанията се отказа от обичаните двугодишни договори и подпали ценова война в бранша, която направи мобилните телефони много по-евтини за клиентите. Анализаторът Уолтър Пичек от BTIG Research заяви, че: „T-Mobile няма нужда от сливане със Sprint, за да е успешна, но Sprint се нуждае от това сливане, за да оцелее“.

През 2011 г. AT&T се опита да купи T-Mobile, но тогавашното правителство спря сделката. Сега предложеното сливане трябва да бъде одобрено от Министерството на правосъдието на САЩ и регулаторния орган за комуникациите FCC. Директорът на Федералната комуникационна комисия Аджит Пай не критикува идеята за американски мобилен пазар със само три големи доставчици. Той също така нарече през септември пазара конкурентен. Това може да е предимство за сливането, смятат анализатори.

Профсъюзът CWA заяви, че обявеното сливане на T-Mobile и Sprint ще струва поне 20 000 работни места в САЩ, ще отслаби конкуренцията и ще доведе до по-високи цени. Спестените пари обаче могат да бъдат използвани за подобряване на инфраструктурата и честотите за по-бързата 5G мрежа.

Конкурентите Verizon и AT&T пък се опитват да се превърнат в оператори и на съдържание. Така например те предлагат и видео. От друга страна американски кабелни оператори, като Comcast, също активно се обръщат към мобилния пазар. 

Сделката няма да се отрази на годишната прогноза на Deutsche Telekom, но за американското дъщерно дружество ще има синергии в размер на около 43 млрд. долара.

На борсата обаче може да се стигне до силна реакция. Анализатори на рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P) обявиха часове след анонсирането на сделката, че ще прегледат в посока надолу рейтинга на германския концерн. Досега техният рейтинг за Deutsche Telekom AG бе "BBB+".

Въпреки че в дългосрочен план ще има предимства за позиционирането на компанията на американския пазар, се очакват и значителни разходи за интеграцията, както и други свързани със сливането рискове, поясняват анализаторите. Акциите на Deutsche Telekom поскъпнаха в петък с 1,4 на сто до 14,54 евро за брой. 

Като цяло предложената трансакция ще доведе до по-висок дълг и по-нисък свободен паричен поток, казват анализаторите от S&P в първоначалната си оценка. Засега кредитният рейтинг на германското дружество майка бе потвърден, но е сложен в списъка за наблюдение с негативна перспектива.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Конгресът се прицели в технологичните гиганти