IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конкурент на Google набра 25 млн. долара

Базираната на изкуствен интелект търсачка You вече е привлякла финансиране за 45 млн. долара

15:29 | 18.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Unsplash</p>

Снимка: Unsplash

Алтернативната търсачка You получи финансова инжекция в размер на 25 млн. щатски долара. Кръгът на финансиране е ръководен от Radical Ventures. Освен инвеститори като Time Ventures, Breyer Capital и Norwest Venture Partners в проекта участва и Day One Ventures на главния изпълнителен директор на Salesforce Марк Бениоф. По този начин търсачката, базирана на изкуствен интелект (ИИ), е набрала общо 45 млн. долара финансиране.

Проектът, който е съоснован през 2020 г. от Ричард Сохер, бивш главен учен на Salesforce, твърди, че има стотици хиляди потребители. Само за последния месец регистрациите са нараснали със 70%, а търсенията са се увеличили с 30% на месечна база. Макар и малка в сравнение с Google и Bing Сохер посочва процента на задържане на потребителите на You - 50% от потребителите, които са задали You като търсачка по подразбиране, твърдят, че я използват постоянно. Сохер вижда в това доказателство за нарастващ интерес към алтернативните търсачки.

„Предвиждаме You.com да се превърне в отворена платформа за търсене, която позволява на другите да надграждат над всички технологии за търсене, които сме създали. Прозрачността на данните, потребителското персонализиране, обобщаването, защитата на личните данни и най-съвременното търсене са в основата на нашата платформа и ние побеждаваме Google в дългосрочен план, като даваме възможност на света да изгради заедно следващото преживяване при търсенето", казва Сохер в интервю по имейл за TechCrunch.

„Google е монолитна, монополистична търсачка, която е затворена и в крайна сметка е въоръжила изкуствения интелект срещу потребителите в името на това да служи на истинската си цел: рекламата. Ние изграждаме You.com като платформа за търсене, която е отворена и набляга на прякото обслужване на нуждите на потребителите с приложенията на You.com, вместо да бомбардира хората с реклами“.

Преди това Сохер основава MetaMind, стартъп за изкуствен интелект, който е придобит от Salesforce през 2016 г. Докато е в Salesforce, Сохер помага за изграждането на обширната платформа за изкуствен интелект Einstein на компанията и работи с Брайън Маккан, втория съосновател на You, по изследвания в областта на обработката на естествен език. 

Не е изненадващо, че предвид опита на Сохер в областта на науката за данните You използва функциите на изкуствения интелект в процеса на търсене. Наскоро стартиралата услуга YouCode може да генерира код по подобие на Copilot на GitHub въз основа на заявка за търсене. А наскоро дебютиралата YouWrite, задвижвана от GPT-3 на OpenAI, може да бъде подканена да напише есета, публикации в блогове и дори писма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още