IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облачният бизнес на Amazon поглежда към Космоса?

Две междувременно премахнати обяви за работни позиции засягат дейност по космически и сателитни системи

09:05 | 12.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Публичният облачен бизнес на Amazon може би се насочва към Космоса. Подразделението за изчислителни облаци, Amazon Web Services, търси да наеме хора за инициатива, включваща космически и сателитни системи, въпреки че компанията никога не е обсъждала публично подобен проект.

Във вторник сайтът Just In, който следи всичко около Amazon, публикува материал, след като е забелязал две публикации за работа по космическата програма. По-късно тези обяви са били премахнати.

Космосът може да представлява нова област за развитие на облачната инфраструктура, докато Amazon и конкурентите Microsoft, Google, IBM и Oracle се борят да привлекат компании, които разтоварват своите изчислителни центрове за данни и нужди за съхранение. AWS е лидер на пазара, като през последното тримесечие генерира приходи за 6,11 млрд. долара.

Концернът на Джеф Безос е в процес на сключване на основен договор за облачни услуги с Министерството на отбраната на САЩ, а американската космическа агенция НАСА е вече клиент на AWS.

Изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос е и основател на Blue Origin, компания, фокусирана върху космическите пътувания. Президентът Доналд Тръмп, от своя страна,  се похвали със сериозното финансиране на американската космическа индустрия и обеща американска доминация на Луната и Марс. Преди два месеца той призова Пентагона да създаде нова "Космическа сила" на Америка, която ще стане шести клон на американската армия, но за да влезе в сила трябва одобрението на Конгреса. Идеята на Тръмп, която той не споменава за първи път, предизвиква разнородни мнения в Пентагона и в Конгреса. Въоръжените сили на САЩ в момента се състоят от армия, ВВС, морска пехота, военноморски сили и бреговата охрана.

Една от отворените работни позиции в AWS, която е била свалена, е била за инженер в областта на обработката на данни. Другата обява е била за продуктов мениджър, който да работи по няколко услуги, свързани с космическото пространство, както и за изстрелването на космически кораби.

„Тези продукти ще осигурят широколентови и ниско латентни решения за мрежови инструменти, агрегиране на спътникови системи, свързване на космическите системи и управление и мониторинг на всички устройства за сателитна контролна мрежа и критична инфраструктура на центровете за данни", пише в обяснението към обявата.

И двете позиции изискват специално разрешение за практикуването им от властите на САЩ.

Amazon не e коментирала темата пред CNBC.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още