Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Русия се е изключила на два пъти от глобалния интернет

Страната е постигнала това по време на тестове през юни и юли

Русия се е изключила на два пъти от глобалния интернет

Снимка: Pixabay

Русия е успяла да се изключи от глобалния интернет по време на тестове, проведени през юни и юли, съобщи RBC, позовавайки се на документи от работна група, натоварена с подобряването на интернет сигурността на Русия, предава Ройтерс.

Страната прие закон, известен като закона за „суверенния интернет, още в края на 2019 г. Целта му е да защити страната от изключването ѝ от чуждестранна инфраструктура и е в отговор на това, което Русия определя като „агресивната природа“ на стратегията на Съединените щати за национална киберсигурност.

Законът предизвика смут сред защитниците на свободата на словото, които се опасяват, че този ход ще засили правителствения надзор над киберпространството.

Още по темата

Тестовете, включващи всички големи руски телекомуникационни компании, са проведени от 15 юни до 15 юли и са били успешни, сочат предварителните резултати, споделени от местната медия.

„Целта на тестовете е да се определи способността на „Рунет“ да работи в случай на външни проблеми, блокирания и други заплахи“, твърди източникът.

Друг източник на RBC споделя, че е тествана възможността за физическо изключване на руската част от интернет.

Не е ясно за колко дълго е била прекъсната връзката и дали е имало забележими смущения в интернет трафика.

Законът предвижда тестовете да се извършват всяка година, но през 2020 г. такива не се състояха заради усложнения, свързани с коронавирусната пандемия, допълва медията.

Карън Казарян, ръководител на Internet Research Institute, твърди, че тестовете вероятно са проява на активност след година бездействие и че не очаква Русия скоро да пусне суверенната си интернет мрежа.

„Предвид генералната тайна около процеса и липсата на публични документи по въпроса, е трудно да се каже какво точно се е случило при тези тестове“, допълва той.

Кремъл е наясно с тестовете, коментира говорителят Дмитрий Песков, описвайки ги като навременни и твърди, че Русия трябва да е готова за всичко.

Законодателството се стреми да насочва руския уеб трафик и данни през точки, контролирани от държавните ограни, и да изгради национална Система за имена на домейни, която да позволи на интернет да продължи да работи, дори ако Русия бъде блокирана отвън.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
0
 
2
dzk
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Целта му е да защити страната от изключването и от чуждестранна инфраструктура..." - с цел защита от изключването и от чуждестранната инфраструктура, Русия се изключи от чуждестранната инфраструктура.
0
 
2
 
1
dzk
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"Целта му е да защити страната от изключването

Още от Web
Цените на чиповете ще ударят печалбата на Cisco