IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EasyJet продължава да продава самолети и след това да ги наема

Така нискобюджетният превозвач се надява да увеличи финансовата си мощ по време на кризата

12:37 | 27.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Британската нискобюджетна авиокомпания EasyJet продължава да се бори за финансовото си оцеляване в рамките на причинената от коронавируса криза. За да засили финансовата си мощ, компанията продаде още девет самолета Airbus A320 на две лизингови компании и след това ги нае обратно за период от почти десет години, предава DPA.


Според съобщение от вторник EasyJet е генерирала по този начин приходи за 398,6 млн. долара (337 млн. евро). След сключването на двете последни лизингови сделки компанията все още притежава 152 неизползваеми в момента самолета, което е 44% от флота. Дружеството ще продължи да наблюдава пазарите.

Авиокомпании по целия свят използват трансакции с обратен лизинг, за да компенсират недостига на пари, след като пандемията на коронавируса причини спад в пътуванията и срина приходите. Сделката от вторник ще осигури на EasyJet около 1,3 месеца допълнителна ликвидност, посочват анализаторите на Morgan Stanley Каролина Дорес и Александра Трум в бележка до клиентите си. 


През финансовата година, приключила в края на септември, EasyJet отчете първата си годишна загуба в историята си заради кризата и възнамерява да се откаже от изплащането на дивидент.

В края на септември, след многобройни капиталови мерки, авиокомпанията разполагаше с парични резерви за около 2,3 млрд. лири (2,53 млрд. евро) и дълг за 1,1 млрд. лири.

Акциите на EasyJet поскъпнаха с 6,4% в началото на търговията в Лондон. Те са загубили 63% от стойността си през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още