IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото поевтиня до седмично дъно спрямо долара

Британският паунд се понижи за първи път от миналия четвъртък след данните за инфлацията

11:23 | 18.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Доларът поскъпна, достигайки седмичен връх, подкрепен от вероятността президентът на САЩ Доналд Тръмп да номинира Джон Тейлър за председател на Федералния резерв. Мандатът на Джанет Йелън, която е настоящ председател на Фед, изтича през февруари 2019 г., като според много експерти именно Тейлър е сред топ фаворитите да я наследи. Джон Тейлър, който е икономист от Станфорд, е известен с по-агресивните си възгледи за лихвите. "Тейлър е възприеман от пазарните участници като много по-силен привърженик на вдигането на лихвите в сравнение с Йелън. Под негово ръководство Фед може да предприеме по-сериозно повишение на ставките", коментира Джо Манимбо, старши анализатор в Western Union Solutions. Новината даде тласък на долара, който достигна 7-дневен връх спрямо еврото. Доларовият индекс, измерващ изменението на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути, нарасна с 0.25% до 93.36 пункта.

Британският паунд се понижи за първи път от миналия четвъртък след данните за инфлацията. Индексът на потребителските цени във Великобритания достигна 3% на годишна база, с което надхвърли значително целевото ниво от 2%, определено от Английската централна банка. По време на вчерашното си изявление председателя на АЦБ Марк Карни не даде сигнали за бъдещо вдигане на лихвите. Това бе разтълкувано от пазарните участници като предпазлив тон от страна на Карни, в резултат на което лирата поевтиня до 1.3190 долара.

Силното представяне на долара нанесе поражения върху еврото. Единната валута се понижи до нива от 1.1734 долара за евро. За последния месец европейската валута загуби близо 3% от стойността си, след като беше достигнала 30-месечен връх. Междувременно данните за индекса на потребителските цени в еврозоната оправдаха очакванията на икономистите. Инфлацията във валутния блок достигна 1.5% на годишна база.

Спекулациите около потенциалния нов председател на Фед натежаха на златото. Спот цената на благородния метал спадна с 0.6% до 1 286.10 долара за тройунция. Фючърсите със срок на доставка декември се търгуваха на нива около 1 303 долара. "Вероятно Фед ще повиши лихвените нива през декември. Възможни са три или дори четири повишения следващата година, ако безработицата продължи да намалява, а инфлацията се ускори", коментира Ерик Розенгрен, който е председател на Фед за Бостън. Среброто също завърши сесията на негативна територия, отстъпвайки с 1.83% до 17.05 долара за тройунция.

Петролът поскъпна във вторник с 0.13% до 51.94 долара за барел. Сорт Брент също отчете минимално покачване от 8 цента, приключвайки търговията на ниво от 58.12 долара. Черното злато успя да се стабилизира, след като опасенията на инвеститорите, свързани със сблъсъците между иракските сили за сигурност и кюрдите, намаляха. От друга страна, пазарните участници са в очакване на публикуването на седмичните данни за американските петролни резерви. "Нарастващото производство, както и увеличаването на износа от САЩ са фактори, които продължават да ограничават ръста в цените на петрола", заяви Абишек Кумар, анализатор стокови пазари в Interfax Energys Global Gas Analytics в Лондон. Пред агенция Ройтерс Фатих Бирол, който е председател на Международната агенция по енергетиката коментира, че "взаимовръзката между петрола и геополитиката е много силна". Напрежението между САЩ и Иран се покачва, а това създава допълнителна несигурност за петролните цени.

Американските индекси се изкачиха до нови рекордни равнища. Dow Jones достигна за първи път в историята си 23 000 пункта. С най-силно представяне в индекса бяха UnitedHealth и Johnson & Johnson. Акциите на UnitedHealth скочиха с 5.5% след силните данни за печалбите през последното тримесечие. В положителна посока бяха коригирани и прогнозите за годишните приходи. Акциите на Johnson & Johnson отчетоха ръст от 3.4%, след като тримесечните финансови данни надминаха предварителните прогнози на анализаторите. Силните резултати на компанията се дължат отчасти на успешната сделка, свързана с придобиването на швейцарската биотехнологична компания Actelion. S&P 500 се повиши с 0.1%, достигайки исторически връх на 2 559.36 пункта. Технологичният индекс Nasdaq нарасна до 6 623.66. Книжата на Morgan Stanley поскъпнаха до най-високите си нива от 2008 г.

В Европа водещите пазари завършиха търговската сесия на червена територия. Euro Stoxx 600 спадна с 0.25%. Водещият британски индекс FTSE 100 отстъпи с 0.14% до 7 516.17 пункта, докато в Германия DAX намаля с 0.07 на сто до 12 995.06. Компаниите от сектора на туризма бяха сред най-слабо представилите се. От британската Merlin Entertainments заявиха, че опасността от терористични атаки във Великобритания е в основата на по-слабите корпоративни приходи през настоящата година. Слабите финансови данни доведоха до срив в акциите й с 15%. На другия полюс бяха книжата на Airbus. Акциите на компанията скочиха с над 4%, след като от Airbus заявиха, че ще придобият мажоритарен дял в Bombardier. Сред другите печеливши беше Danone. Акциите на компанията нараснаха с 2% в резултат на по-добрите финансови данни за последното тримесечие. От компанията посочиха, че добрите резултати се дължат на повишеното търсене на някои от продуктите й в Китай.

В 15.00 часа българско време пазарните участници ще следят пресконференция на Уилям Дъдли, който е председател на Федералния резерв за Ню Йорк. По същото време се очакват и коментарите на заместник-председателя на Фед Робърт Каплан. Сред другите по-важни събития от деня са данните за равнището на безработица, както и промяната в броя на безработните във Великобритания. По-сериозно разминаване на резултатите с предварителните прогнози на експертите може да доведе до повишена волатилност при двойките, в които участва паундът. Пазарните участници ще следят внимателно и данните за петролните запаси в САЩ, които ще бъдат оповестени в 17:30 часа. Очакванията са, че за седмицата до 13 октомври нивото на запасите ще се понижи с 1.99 млн. барела.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Вчера публикувахме:

„Днес очакваме данните за инфлацията във Великобритания, а очакванията са тя да достигне 3.0%. Ако очакванията се оправдаят или дори преизпълнят, ще видим покачване при лирата спрямо кошницата от валути. Тъй като GBP поскъпна през последните 2 седмици може положителната дата да не окаже моментален ефект във възходяща посока, поради това нашата първа цел е около зоната на съпротива при 1.3351. При отрицателни данни очакваме понижение поне до кръглата цена от 1.3150.“

Опасенията от прекупената лира се оказаха верни и макар, че CPI достигна 3.0%, двойката поевтиня спрямо сценария за по-слаби данни. Въпреки всичко моментното покачване след публикуването на новината ни позволи да закрием дългата позиция на минимална загуба, а малко по-късно да извлечем печалба от понижението.

EUR/GBP

Двойката тества за пореден път съпротивата при 0.8930, при пробив ще търсим покупки до следващата ключова цена от 0.8960 лири за едно евро. За нас има голямо значение отварянето на лондонската сесия, както и Average Earnings Index 3m/y, който ще се публикува в 11:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още