IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Орбан печели дебата за миграцията в ЕС

Лидерите на държавите членки говорят по различен начин за проблема, пише в свой анализ Politico

16:44 | 18.09.17 г. 2
<p>
	Премиерът на Унгария Виктор Орбан. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Премиерът на Унгария Виктор Орбан. Снимка: Архив Ройтерс

Никой в ​​Брюксел не иска да го признае гласно, но премиерът на Унгария Виктор Орбан печели дебата за миграцията, пише онлайн изданието Politico в свой анализ.

Унгарският лидер е изключително мразен в европейските столици заради антиимигрантската си реторика, за противопоставянето си на политиката на ЕС за преместване на бежанци и за изграждането на гранична ограда.

Ако погледнете внимателно обаче как сега лидерите на ЕС говорят за проблема с миграцията и политиките, които приемат след 2015 г., е ясно, че предпочитанията на Орбан за ограничена интеграция надделяват, посочва изданието.

В коментара на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, че „сега защитаваме външните граници на Европа по-ефективно" сякаш се чу ехо на дългогодишния призив на Орбан за по-строг граничен контрол.

В други моменти от речта на Юнкер лесно може да се каже, че унгарският премиер говори, тъй като председателят на ЕК подчертава усилията за спиране на мигрантите още преди да са достигнали до Европа.

"Когато става въпрос за връщане, хората, които нямат право да останат в Европа, трябва да бъдат върнати в техните страни на произход", каза Юнкер.

Докато Унгария и Словакия наскоро загубиха борбата си срещу квотите на ЕС за преместване на мигранти от Гърция и Италия, фактите показват, че правната победа на Брюксел е куха.

ЕС полага големи усилия да подчертае солидарността си, особено с Рим и Атина, които носят основното бреме от пристигането на мигранти. Действията на европейските правителства обаче, включително и усилията на Италия да се противопостави на неправителствения сектор и натиска на ЕС за съгласуване с африканските правителства, съвпадат с позицията на Виктор Орбан.

Той призовава за по-силна защита на външните граници, както и за отваряне на центрове за приемане на мигранти в Африка и по-твърда линия към неправителствените организации, които работят с мигранти, особено организации от чужбина.

Това, че дебатът за миграцията може да обърне посоката си към възгледите на Орбан, не е непременно изненадващо. Германският канцлер Ангела Меркел се изправи срещу брутална политическа реакция през септември 2015 г., след като реши да приеме стотици хиляди бежанци. В много отношения европейските лидери отказват да го направят и отстъпват.

Тъй като Орбан и други източноевропейски лидери се противопоставят на задължителната политика за преместване, лидерите на ЕС решиха, че е по-лесно да се договорят за засилване на контрола над външните граници, посочва изданието.

Позицията на Орбан е още по-твърда – закрила бежанците да получават само извън ЕС. Сега вече и президентът на Франция Еманюел Макрон заговори за създаването на центрове за миграция в Нигер и Чад.

Застъпници на правата на човека обаче се опасяват, че мигрантите ще бъдат третирани зле в тези центрове, какъвто е и случаят в Либия. Там хуманитарните групи са документирали ужасни условия на живот.

Все пак ръководството на ЕС остава остава ангажирано с политики на откритост и по-специално за насърчаване на законната миграция, както подчерта и Юнкер в речта си. "Европа е и трябва да остане континент на солидарност, където онези, които бягат от преследване, могат да намерят убежище", каза той.

Дипломат от ЕС отбелязва, че Унгария е предприела действия, които са в нарушение на международното право или на политиката на ЕС, докато Брюксел работи за разработване на правни решения. Дипломатът настоява, че всяко привидно споразумение с Орбан е било временно в най-добрия случай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Инвестора , пишете кой мрази Орбан ...Меркел , Юнкер и там още шайката педерасси в ЕК... цяла Европа уважава тоя човек , защото точно неговата политика е политиката на спасението !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
Унгарският лидер е изключително мразен в европейските столици заради антиимигрантската си реторика, за противопоставянето си на политиката на ЕС за преместване на бежанци и за изграждането на гранична ограда.-----------------------------------------------------------------------------това не е вярно и е абсолютна пропаганда и лъжа като самото пропагандно издание ... Всички дет го "мразят" си напрайха също огради и прочее щот не стаа за никви "права на човека" и стига с тая претоплена манджа от абитюрентските балове. Стааа въпрос за подмяна на кода на Европа който абсолютно никой не е съгласен и добре, че има такива като Орбан въпреки Западната гадна пропаганда дет ни заля с изнасилвачи и убийци приммати от 5 тия свят .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още