IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ одобри сделката за ОББ

Обединена българска банка става дъщерно дружество на белгийската финансова група „Кей Би Си Банк“ НВ в България наред със СИБАНК

15:51 | 22.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: ОББ</em></p>

Снимка: ОББ

Българската народна банка (БНБ) издаде предварително одобрение за прякото придобиване от „КЕЙ БИ СИ Банк“ НВ, Белгия, на 99,91% от капитала на „Обединена българска банка“ АД, в резултат на което ОББ ще стане дъщерно дружество на белгийската финансова група в България, наред със „СИБАНК“ ЕАД. Това съобщи на сайта си централната банка.

Ангажиментите на „КЕЙ БИ СИ Банк“

От БНБ уточняват, че предварителното одобрение е издадено при условията на поетите от „КЕЙ БИ СИ Банк“ НВ ангажименти за осигуряване на стабилно и надеждно развитие на ОББ, като при запазване на нейния бизнес модел ще бъдат въведени груповите политики, прилагани от белгийската финансова група.

КЗК даде разрешение за сделката

В края на април Комисията за защита на конкуренцията също разреши сделката, при която „КЕЙ БИ СИ Банк“ НВ придобива ОББ и „Интерлийз“ ЕАД от National Bank of Greece.

В края на декември 2016 г. белгийската финансова група, която е собственик на СИБАНК в България, обяви, че придобива ОББ – четвъртата по големина банка в България.

Според антимонополния регулатор нито един от участниците в концентрацията не надхвърля пазарен дял от 15% в анализираните пазарни сегменти, затова КЗК обяви, че това няма да доведе до създаване или засилване на господстващо положение от новата банкова група и да възпрепятства конкуренцията.

Investor.bg напомня, че в пазарен анализ КЗК посочи, че има съществени бариери пред навлизането на банковия пазар в България, като на него оперират 27 банки, от които девет са местни, 11 са дъщерни банки на банкови групи от Европейския съюз, две са европейски банки, четири са чуждестранни клонове на банки на банкови групи от ЕС и една е клон на неевропейска банка.

Изводът от изложените данни е, че броят на участниците на банковия пазар е сравнително висок.

“Това се потвърждава и от факта, че в последните няколко години не е налице навлизане на нови участници на пазара, а по-скоро се наблюдава тенденция на консолидация на някои от банките”, посочи КЗК в доклада си.

От него се разбра, че лицензираните застрахователи по животозастраховане са петнадесет на брой, а застрахователите от държави членки на ЕС, извършващи дейност по животозастраховане в България при условията на правото на установяване, са три.

“Обемът на пазара на животозастраховането също оказва влияние върху навлизането на нови участници. Ниският пазарен дял на животозастрахователни продукти в сравнение с общото застраховане се обуславя както от недостатъчния ръст в доходите на населението, така и от слабо развитата застрахователна и инвестиционна култура на населението в страната”, коментираха от антимонополния регулатор – Въпреки това на пазара на животозастраховане се наблюдава положителна тенденция към повишение на търсенето на продукти от този сегмент, което се отчита и от КФН – приблизително 11% е увеличението на премийния приход при сравнение на отчетните периоди 31 ноември 2016 г. – 31 ноември 2015 г."

Промени в пазарните дялове

Преди концентрацията ОББ е на пето място по привлечени депозити към края на 2015 г., а след концентрацията ще се придвижи с една позиция напред до четвърто място, изчислиха в КЗК. По обем на жилищните ипотечни кредити ОББ е на четвърто място преди концентрацията, а след нея ще стане трета. При потребителските кредити банката е на второ място и ще запази позициите си и след сделката. Що се отнася до депозитите на корпоративни клиенти, преди сделката ОББ е на пето място в страната, като с концентрацията ще се придвижи до четвърта позиция. При корпоративните кредити банката е на трето място по пазарен дял, което се очаква да запази и след сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още