IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ е за право на избор на пенсионен фонд, но еднократен

Многократният избор противоречи на разходопокривния модел на пенсионното осигуряване у нас, смятат от синдиката

14:55 | 27.05.15 г. 4
КНСБ е за право на избор на пенсионен фонд, но еднократен

Правото на свободен избор на пенсионен фонд между частните фондове и държавния стълб е правилно и не нарушава интересите на осигурените, но КНСБ е против възможността това да става многократно. Това стана ясно по време на дискусионен форум на КНСБ за развитието на реформата в пенсионната система.

Законопроектът за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), публикуван на сайта на Народното събрание, предвижда възможност за свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 година, да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд (УПФ) или само за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване (ДОО). Предвижда се изборът да е многократен, но да се прави не по-късно от пет години преди навършване на възрастта за пенсиониране.

За лицата, които сега започват да се осигуряват, се предвижда вместо увеличената осигурителна вноска да постъпва във фонд „Пенсии“ на НОИ, тя да постъпва в избран универсален пенсионен фонд. В случай, че лицето не избере такъв в срок от три месеца, се извършва служебно разпределение в УПФ. Натрупаните средства по индивидуалните партиди на лицата, избрали осигуряване само във фондовете на ДОО, ще се прехвърлят в Сребърния фонд.

От Конфедерацията на независимите синдикати искат възможността за свободен избор да бъде еднократна, тъй като в другия случай се противоречи на разходопокривния модел на пенсионното осигуряване у нас. Капиталовите схеми изискват продължително натрупване на средствата, обясни секретарят на синдиката Ася Гонева. И уточни, че за периодите, в които осигуреното лице не е в УПФ, средствата няма да се управляват и съответно няма да носят никаква доходност.

Наред с това тя посочи, че „не е разумно прехвърлянето на партидите в Сребърния фонд, тъй като така се дискредитира фондът“, който е създаден като буфер, за да гарантира изплащането на пенсиите в случай на криза. Тя напомни и че няма яснота какво ще се случва с партидите на осигурените, ако преминат в Сребърния фонд – ще има ли доходност, ще се управляват ли средствата и т. н.

По думите на Гонева и за осигурените в универсалните фондове трябва да се приеме моделът, предложен за професионалните фондове – изборът на фонд да бъде еднократен, защото по думите й е „по-разумно“. При многократния избор има риск за загуба на доходност за периодите, в които лицето не се осигурява в тях, каза тя.

Експертът посочи още, че има предложения на Реформаторския блок възможността за прехвърляне между фондовете да става почти до последно – до една година преди пенсиониране на лицето. Тя намира тази идея за обезпокоителна.

Темата за пенсионната реформа и УПФ може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 33 rate down comment 0
KПенчев
преди 8 години
Проблемът бил в това, че "за периодите, в които осигуреното лице не е в УПФ, средствата няма да се управляват и съответно няма да носят никаква доходност." това противоречи на "разходопокривния модел на пенсионното осигуряване у нас".Според госпожа Гонева, ако не сме в УПФ няма да имаме "никаква" доходност. Дали няма да има "някаква" доходност във новоизбрания фонд? Според Гонева Не. Загубата от пропуснатата доходност е за сметка на потребителя и е само за периода на смяната. Гонева това го знае, тя се опитва по неетичен начин да защити интересите на институцията в която работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 1
993
преди 8 години
Ася Гонева... Няма нужда от коментар! Паразитни синдикати дават акъл за неща от които си нямат понятие! Не мога да разбера защо изобщо ги слушат?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 0
Тъпо парче
преди 8 години
КНСБ се опитва да си замаже собствената некомпетентност и безразличие към "клиентите" си. Защото дори и един категориен работник да се пенсионира с пенсия от ППФ, ще стане ясно, че работодателите не са плащали вноските на работниците, а КНСБ не са направили нищо да ги защитят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 2
Императорът
преди 8 години
Справедливо е само хората да имат възможност да изберат И САМО осигуряване в УПФ - както и определено от тях процентно съотношение межде двата стълба.Що за "избор" е изборът между Ной и между... Ной, който ни предлагат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още