IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската производителност спада с най-бързия си темп от 2013 г.

Производителността на британските работници на час през миналата година е с повече от 15% по-ниска от това в други големи развити икономики

15:48 | 06.10.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската производителност спада с най-бързия си темп от 2013 г. насам през 12-те месеца, след като страната гласува да напусне Европейския съюз (ЕС), съобщава Ройтерс, подчертавайки основното предизвикателство, пред което е изправена британската икономика.

Великобритания отдавна се бори да "изстиска" по-висока производителност от своите работници, като много компании наемат допълнителни служители, вместо да инвестират в ново оборудване. Това доведе до спад на безработицата до най-ниското ниво от повече от 40 години, дори когато растежът на заплатите бе слаб.

Производителността на британските работници на час през миналата година е с повече от 15% по-ниска от това в други големи развити икономики, разлика, която се увеличава рязко след финансовата криза през 2008 г. и не показва признаци за промяна. 

Производителността на изработения час през тримесечието до юни е била с 0,3% под нивото си през трите месеца до юни 2016 г., посочва Службата за национална статистика. Това е най-големият спад от третото тримесечие на 2013 г. насам.

Преди кризата годишният ръст на производителността достигаше средно повече от 2%.

Икономистите смятат, че Brexit, който поражда перспективата за по-малко квалифицирани работници, идващи във Великобритания, и по-малко достъп до ключови британски експортни пазари в ЕС, ще направи още по-трудно наваксването.

"Големият риск е, че продължителната несигурност и опасенията относно икономическите перспективи на Обединеното кралство до края на годината до голяма степен се отразяват на бизнес инвестициите и влошават производителността. Удължените трудни преговори по Brexit ще увеличат този риск", казва Хауърд Арчър, икономист в консултантската компания EY ITEM Club.

По-слабата производителност ще се отрази и върху публичните финанси на Великобритания, усложнявайки задачата на финансовия министър Филип Хамънд, който изготвя годишен бюджетен отчет за 22 ноември.

Службата за бюджетна отговорност, независима държавна агенция, която изготвя бюджетни прогнози, през март прогнозира, че продукцията на час ще нарасне с 1,4% тази година и с 1,5% през 2018 г.

Службата обаче, както повечето икономически анализатори, е прекалено оптимистична за британския ръст на производителността.

Вероятно тя ще намали предположенията си за бъдещия ръст на производителността и ще понижи общите прогнози за икономическия растеж в резултат на това, като остави на Хамънд по-малко място за повишаване на публичните разходи, ако забавянето на икономиката се влоши, пише Financial Times. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още