IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Agricole планира да увеличи печалбата си до над 4,2 млрд. евро до 2019 г.

Третата най-голяма френска банка възнамерява да пести по 900 млн. евро годишно

14:37 | 09.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Третата най-голяма френска банка по размер на пазарната капитализация - Credit Agricole SA, планира да увеличи годишната си печалба до над 4,2 млрд. евро през 2019 г., като съкрати разходи и стимулира ръста на застрахователния бизнес и управлението на активи. Освен това банката потвърди целта си за изплащането на дивиденти, пише Bloomberg.

Credit Agricole възнамерява да пести по 900 млн. евро годишно, след като пренасочва инвестиции от един бизнес към друг.

През 2015 г. базираната извън Париж кредитна институция спечели 3,5 млрд. евро, което е най-голямата й печалба от 8 години насам.

56-годишният главен изпълнителен директор Филип Брасак, който пое поста през май, залага, че Credit Agricole може да продължи да расте в своите основни пазари в Европа, въпреки че мудните икономики и рекордно ниските лихвени проценти ограничават рентабилността на банките като цяло.

Credit Agricole държи най-големия дял от кредитирането във Франция. Нейните застрахователни операции са сред най-големите в страната, като притежава и мажоритарния дял в дружеството за управление на активи Amundi SA.

„Средата е пълна със заплахи“, коментира Басак пред журналисти. „Прозрачността“ е приоритет пред Credit Agricole по отношение на подобряването на представянето и преследването на естествен растеж, като са възможни някои придобивания в сферата на управлението на активи.

Credit Agricole запазва намерението си да генерира възвръщаемост на капитала от над 10% до 2019 г. Кредиторът си постави цел за среден годишен ръст на приходите от над 3 на сто до 2019 г. в подразделението си за управление на спестявания, в което попадат бизнесите застраховане, управление на активи и частно банкиране.

Френската банка иска да поддържа ръст на приходите в корпоративното и инвестиционно банкиране и в звеното за попечителски услуги от близо 2% годишно, след като пренастройва използването на капитала и търси начини да икономиса разходи. В рамките на корпоративното и инвестиционно банкиране планира да намали размера на рисково-претеглените активи с 12 млрд. евро, за да противодейства на ефектите от по-строгите регулации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още