IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия е най-големият износител на яйца в ЕС

Заразените с фипронил яйца на пазара в общността тръгнаха именно от холандските птицеферми

15:08 | 13.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2016 г. страните в ЕС са изнесли яйца на обща стойност 960 млн. евро. 90% от партидите са били насочени към друга страна от общността, или страните от ЕС са търгували помежду си с яйца за 866 млн. евро. Това показват данни на Евростат, посветени на днешния Световен ден на яйцето.

Най-големият износител на яйца в ЕС е Холандия. На нея се падат почти 40% от износа в рамките на общността, или общо 347 млн. евро. Именно от Холандия тръгнаха и яйцата, заразени с фипронил, които се оказаха на пазара на всички страни от ЕС.

Следват Полша (21%) и Германия (16%).

В същото време Германия е най-големият вносител на яйца в ЕС - почти 40% от общия внос и 43% от вътрешната търговия в рамките на общността. В парично изражение в страната са внесени яйца на стойност 369 млн. евро.

Холандия също е голям вносител на яйца и през миналата година стойността на вноса е 176 млн. евро, показват още данните на Евростат.

Извън рамките на ЕС страните от общността изнасят яйца за 95 млн. евро. Основната дестинация е Швейцария (34 млн. евро, или 36% от износа извън ЕС). Европейски производители изнасят своята продукция и за Обединените арабски емирства (15 млн. евро), както и за Израел (6 млн. евро) и екзотичната Сиера Леоне (4 млн. евро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още