IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мигрантите откриват нови маршрути през Испания и Румъния

Това е сигнал също така, че политиката на ЕС за спиране на миграцията е неефективна, коментират от Международната организация по миграцията

21:32 | 12.09.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В опит да заобиколят мерките на ЕС за спиране на миграцията през централното и източното Средиземноморие мигрантите откриват нови маршрути през Испания и Румъния, заяви представител на Международната организация по миграцията /МОМ/, предаде DPA.

Еудженио Амбрози, директор на регионалния клон на МОМ за ЕС, заяви, че броят на мигрантите, пристигащи по тези нови маршрути, е относително малък, но те са сигнал, че каналджиите търсят алтернативи за достигане до страните от ЕС, пише БТА.

Според МОМ почти 10 300 души са пристигнали в Испания по море само през 2017 г. Амбрози посочи, че това не "огромен брой", но все пак е четири пъти над този от 2016 г.

Той отбеляза, че неколкостотин мигранти са пристигнали в Румъния, прекосявайки Черно море.
"Това е ясен знак, че трафикантите и каналджиите търсят алтернативи (...), за да продължат бизнеса си", посочи Амбрози.

Той добави, че това е сигнал също така, че политиката на ЕС за спиране на миграцията е неефективна.
Досега през 2017 г. до бреговете на Европа през Средизмено море са достигнали общо 130 000 мигарнти. Броят на пристигащите по море намалява от 2015 г., когато беше отчетен рекордът от един милион души, пристигнали през Средиземноморието.

Споразумението между Европейския съюз (ЕС) и Турция се изпълнява, но броят на нелегалните имигранти, които пристигат в Европа през Испания, се увеличава.

Това констатира по-рано днес естонското председателство на ЕС в документ, изпратен на държавите членки на 6 септември, съобщава онлайн изданието EUObserver.com.

Положителната оценка за изпълнението на споразумението се дава въпреки дипломатическото напрежение между Германия и Турция от последните месеци. Това доведе и до констатацията на канцлера Ангела Меркел и основния ѝ конкурент на изборите Мартин Шулц, че Брюксел трябва да прекрати преговорите с Анкара за присъединяване към ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
Grosss
преди 6 години
Ниски доходи и никакви помощи и няма емиграция.Англичаните точно това правят в момента и резултата е налице,нашите ганъовци първи взеха да напускат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Всичко това е заслуга на Меркел !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още