IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Народното събрание одобри Камен Плочев за управител на НЗОК*

Никога не бих подписал нещо незаконно, заяви новият шеф на Здравната каса

11:01 | 28.07.17 г.
<p>
	Новият управител на НЗОК Камен Плочев. <em>Снимка: БТА</em></p>

Новият управител на НЗОК Камен Плочев. Снимка: БТА

С пълно мнозинство парламентът избра проф. д-р Камен Плочев за управител на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК). Общо 205 депутати гласуваха „за“, а само един се въздържа.

Мандатът му е до пролетта на 2020 г. Плочев поема поста от Глинка Комитов, който подаде оставка, мотивите за която така и не станаха известни.

Проф. д-р Камен Плочев беше изслушан на извънредно заседание на Комисията по здравеопазване на 26 юли.  Тогава той обеща, че основен приоритет в работата му ще бъде ефективното управление и ефективното изразходване на средствата.

„Никога не бих подписал нещо незаконно. Няма административна или политическа длъжност, която да стои над морала, в който съм възпитан и спазвам в своята кариера“, каза кандидатът за управител на НЗОК  в отговор на въпрос на депутата от БСП Славчо Велков дали при политически или друг натиск би подписал нещо незаконосъобразно, предава агенция „Фокус“.

„Ще откажа и ако това предизвика политическо напрежение, ще си подам оставката. Не бива да допуснем системата да получи сътресения“, заяви той нa днешното заседание в парламента. 

„В най-скоро време ще започна да ви притеснявам, ще идвам, ще споделям с вас какво съм видял и ще ви моля за съдействие“, обърна се Плочев към депутатите. „Този начин на контакт и взаимодействие ще бъде добър път в бъдещата ни дейност“, обясни той. Малко по-късно в кулоарите на парламента Плочев добаи пред журналисти, че подводните камъни не са в НЗОК, а в в системата и в това, че здравето е превърнато в търговия. 

Камен Плочев бе единственият кандидат за поста и получи одобрението на всички парламентарно представени партии. Кандидатурата му бе внесена от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

От 2017 г. Плочев заема длъжността Началник катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА-София. Той има 38-годишен опит в здравеопазването, включително на ръководни позиции, припомни Даниела Дариткова, председателят на здравната комисия в Народното събрание. 

„В 18-годишната практика на НЗОК няма управител, който да е изкарал повече от 2 години. Призовавам да подкрепим кандидатурата. Точно в този момент здравната каса се нуждае от национален консенсус. Да се надяваме, че проф. Плочев ще върши работата си в интерес на здравето“, каза депутатът от БСП Славчо Велков. 

От ДПС обещаха пълно съдействие на новия шеф на касата. „Всеки избор поставя много въпроси и прераства в дебат за това как се управлява НЗОК и как се разпределят средствата. Ще настояваме за ефикасно харчене на парите на здравноосигурените лица, за прозрачност и предвидимост. Не може да се работи в среда, в която не се знае колко са парите в болниците и какви са възможностите“, допълни депутатът от ДПС Нигяр Джафер.

Пред журналисти Плочев обяви още, че възнамерява да създаде звено за анализ на риска. "Финансирането на болниците е тема, която още не мога да коментирам, без да съм се запознал с отчети, баланси, принципи, механизми, методика. Направи ми само впечатление, че няма аналитично звено, никой не предвижда риска, никой не предлага анализ какво би се случило при един или друг вариант, поради което ще започна с това", каза Плочев, цитиран от БТА.

Според Плочев трябва да има алтернативен път на достигане на пациента до болнична помощ - не само от личния лекар до специалиста, а и от болницата до специалиста. "В момента такъв вариант няма. Направление 3 се издава от личния лекар, но болницата не може да издаде направление към специалиста, а ние това искаме да направим, което ще облекчи чувствително болничната помощ", посочи новият управител на НЗОК. "Най-важното обаче е контролът, контролът на място, дори работа на място в самите болници", заяви той. 

Относно лекарствената политика новият управител на касата каза, че ще се стреми максимално много хора да ползват лекарства по джоба си при този обем на финансиране. 

След избора на проф. Камен Плочев начело на НЗОК, министърът на здравеопазването проф. Николай Петров коментира пред журналисти, че очаква с много надежда да има повече синхрон, прозрачност и коректност, да вземат съвместни решения, защото системата е една. Той определи идеите на новия управител на касата като добри, но съвсем начални, които трябва тепърва да се детайлизират и да се направи анализ на въздействието. На него му трябва известно време, за да може да навлезе, посочи Петров и призова да се даде на проф. Плочев глътка въздух да се запознае със системата. Министърът обяви в аванс, че скоро се очаква хубава новина по отношение на електронното здравеопазване.

*Обновена към 11:28 ч. с позицита на здравния министър и допълнителен коментар от проф. Камен Плочев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още