IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ прогнозира по-дълбока рецесия заради нарастващата заплаха от вируса

Световната икономика ще се свие с 4,9% тази година, предвижда фондът

20:40 | 24.06.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозите си за световната икономика, опустошена от коронавируса, и вече очаква значително по-дълбока рецесия и по-бавно възстановяване, отколкото преди само два месеца, предава Bloomberg.

Фондът съобщи в сряда, че очаква глобалният брутен вътрешен продукт да се свие с 4,9% тази година, което е над очакванията за 3% през април. За 2021 г. МВФ предвижда ръст от 5,4% спрямо 5,8% преди два месеца.

Фондът, който вече предупреди, че предстои по-голям спад в сравнение с Голямата депресия, съобщи, че нарасналият песимизъм отразява последиците от по-голямото от очакванията сътресение при предлагането по време на блокадата в съчетание с трайния удар върху търсенето заради социалното дистанциране и другите мерки за безопасност. За страните, които не успяват да овладеят разпространението на вируса, по-дългата блокада също ще се отрази на растежа, отбелязва МВФ.

„Заради безпощадното разпространение на пандемията перспективите за по-дълготрайни негативни последици за препитанието, сигурността на работните места и неравенството стават повече от плашещи“, пише кредиторът в ревизирания си доклад за перспективите пред световната икономика. МВФ МВФ

МВФ предупреди, че скокът на глобалните нагласи на финансовите пазари „изглежда не е свързан с промените в основните икономически перспективи“, което увеличава вероятността финансовата среда да се затегне повече от очакванията в основния му сценарий.

Фондът понижи очакванията си за потреблението в повечето икономика заради по-голямото от очакванията нарушаване на вътрешната дейност, сътресенията за търсенето от социалното дистанциране и нарастването на спестяванията като предпазна мярка.

През последните седмици МВФ многократно отбеляза, че е вероятно да понижи прогнозите си от средата на април въз основа на постъпващите данни, като главният му икономист Гита Гопинат заяви още на 8 май, че перспективите пред световната икономика са се влошили.

Прогнозите допускат, че страните с намаляваща инфлация няма да бъдат принудени да връщат строгите блокади от първото полугодие и ще могат да разчитат на алтернативни методи като увеличаване на тестването, проследяване на контактни лица и изолация за овладяване на предаването на заразата.

Светъл лъч са финансовите условия, които са станали по-леки в развитите икономики и в по-малка степен на нововъзникващите пазари.

Обявените фискални мерки на стойност около 11 трлн. долара в цял свят спрямо 8 трлн. долара през април са помогнали за смекчаването на удара за служителите и компаниите. Бързите и иновативни намеси на централните банки са ограничили ръста на лихвите по кредитите, а притокът на портфейли към нововъзникващите пазари се е възстановил спрямо рекордното изтегляне.

Според фонда новите му прогнози подлежат на ревизия в зависимост от трайността на пандемията и на блокадите, доброволното социално дистанциране и нарушените възможности на служителите за намиране на работа.

Дългови кризи

Прогнозите може да бъдат ревизирани, ако има медицински пробив или бизнес активността се възобнови по-бързо, но значителните рискове за спад на икономиката включват епидемии, изискващи нови блокади, или затягане на финансовата среда.

„Това може да тласне някои икономики към дългови кризи и да забави дейността още повече“, отбелязва МВФ.

БВП на САЩ се очаква да се свие с 8% през 2020 г. спрямо предходната прогноза за 5,9%. Най-голямата икономика в света може да нарасне с 4,5% догодина, предвижда МВФ.

Икономиката на еврозоната вероятно ще отбележи спад от 10,2% през 2020 г. и ще нарасне с 6% през 2021 г., съобщава фондът.

Според МВФ развитите икономики ще се свият най-много – с 8% спрямо прогнозираните преди това 6,1%.

Нововъзникващите пазари и развиващите се икономики ще отбележат спад от 3% спрямо прогнозата за 1% през април. Китай все пак ще постигне ръст от 1%, подкрепен от мерките за стимулиране на икономиката. МВФ МВФ

Фондът не публикува нови прогнози за икономиката на България.

Срив на търговията

Индия е страната с най-голямо ревизиране на прогнозата сред най-големите икономики в света в сравнение с април, като сега фондът очаква свиване с 4,5% спрямо предишната прогноза за ръст от 1,9%. Латинска Америка беше ударена от вируса отчасти заради по-слабо развитите здравни системи, а двете й най-големи икономики – Бразилия и Мексико се очаква да отбележат спад от съответно 9,1% и 10,5%.

Обемът на световната търговия със стоки и услуги вероятно ще се срине с 11,9% тази година, очаква фондът.

МВФ предупреди, че въздействието на пандемията може значително да увеличи неравенството, като очакванията са над 90% от нововъзникващите пазари и развиващи се икономики да регистрират спад на доходите на човек от населението.

МВФ има два алтернативни сценария – първият включва втора вълна на пандемията в началото на 2021 г. с нарушаване на местната икономическа дейност приблизително наполовина на размера през тази година. Този сценарий допуска, че нововъзникващите пазари ще регистрират по-големи щети от развитите икономики заради по-ограниченото маневрено поле за подкрепа на доходите. В този случай БВП ще намалее с 4,9% през 2021 г. и ще отбележи спад и през 2022 г.

Според втория сценарий за по-бързо от очакванията възстановяване глобалният БВП ще отбележи ръст с около половин процентен пункт тази година и с 3% през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
МВФ е разочарован ... плашилото не подействува както трябва ... сега втора "вълна" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още